Петър Келнер се очертава да купи бТВ

Конкурентът в битката за СМЕ – "Дискавъри", се отказал, според словашка медия

Петър Келнер се очертава да купи бТВ

Частната българска телевизия бТВ, още четири канала от групата и спортният "Ринг" може да станат собственост на чешкия милиардер Петър Келнер. Това изглежда вероятно след като  "Дискавъри Комюникейшънс" (Discovery Communications) се е отказала от надпреварата за придобиване на обявените през март за продажба на част от активите и на цялата "Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз" (Central European Media Enterprises или СМЕ), притежаваща 30 тв канала в България, Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Това съобщи в понеделник словашкото издание "Хосподарске новини"

Инвестиционният фонд на Келнер ППФ (PPF) вече притежава у нас телекомуникационната компания "Теленор България", но не успя да купи "Нова Броудкастинг Груп", след като КЗК забрани сделката с шведската "Модърн Таймс Груп" (МТГ), защото българската медийна група била прекалено голяма и можело да се злоупотрелява с влиянието ѝ. По-късно обаче антимонополната комисия обърна аршина и даде "Нова" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Още след провала на сделката между Келнер и МТГ се заговори, че той планира да завърши плановете си за развитие на "Теленор" чрез телевизия като играе за бТВ, но на по-високо ниво с опция да прибави към фирмения си портфейл и други телевизии в региона на Централна и Източна Европа..

През март 2019 г. СМЕ обяви, че започва процедура за продажбата си или сливането си със стратегически партньор. Медийната група притежава в България bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния - 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове. 

Според информацията на "Хосподарске новини", след като към тези активи е бил проявен интерес от няколко играчи и накрая са останали "Дискавъри" и ППФ, от надпреварата се е отказал американският претендент.  Изданието посочва, че сключването на договора за продажбата е трябвало да стане до края на юли или в началото на август, но датата за приключването на сделката е било отложено с месец.

Други словашки медии също съобщават тази информация и припомнят, че Келнер вече е притежавал чешката телевизия Нова в периода от 2002 до 2004 г., но след това я продава на CME.

Ако бъде сключена сделката на ППФ за придобиването на СМЕ, чийто мажоритарен собственик е американският гигант AT&T, тя подлежи на одобрение и от българската Комисия за защита на конкуренцията.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес