Петър Манджуков стана първият архонт на Пловдив

Петър Манджуков бе провъзгласен за архонт.

Червеният бизнесмен Петър Манджуков стана първият архонт на Пловдив. Той се сдоби с титлата, след като направи дарение от 1 млн. лева за изграждане на нов храм в пловдивския квартал "Тракия".

Храмът "Свето Преображение Господне" бе осветен тази неделя, а бившият оръжеен търговец Манджуков, който бе издател на в. "Дума", бе провъзгласен за архонт от пловдивския митрополит Николай. Близкият до Георги Първанов бизнесмен получи и орден “Св. Апостол Ерм” – на името на покровителя на Пловдив. В ордена е вградена ръчно рисувана икона на светията.

Митрополит Николай връчи грамоти и на останалите благодетели, сред които кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров.

На събитието присъстваха собственикът на Корпоративна търговска банка и на футболния клуб “Ботев” Пд Цветан Василев, собственикът на ПФК “Левски” адвокат Тодор Батков, бизнесменът Динко Динев, почетните консули на Украйна инж. Димитър Георгиев и на Русия Георги Гергов, бившият посланик в Македония ген. о.р. Михо Михов и др.

Архотнското посвещаване на Манджуков стана на рождения му ден.


Пловдивският митрополит Николай му връчи кръста със символа на апостол Ерм и се обърна към стотиците събрали се миряни: "Достоен ли е за архонт". Присъстващите отвърнаха: "Достоен".


"Вътрешното убеждение ме накара да направя дарението. Реших миналата година, за да отбележа по този красив начин 70-годишния си юбилей. На тази възраст, когато човек е постигнал нещо в материален аспект, трябва да го посвети на благотворителност. Този храм е най-големият ѝ израз. В Пловдив съм роден, тук съм израснал и по майчина линия съм трето поколение пловдивчанин", разказа бизнесменът, който е дарител на МВР.

Името му нашумя през 2004 г. в скандал за нарушаване на ембаргото, наложено над Ирак, който стана известен като "Петролгейт”. Тогава в официален американски доклад излезе информацията, че три български дружества са въоръжавали тайно режима на Саддам Хюсеин и още толкова са търгували между 1997 и 2003 г. с петролни ваучери, като печалбата в един от случаите е била за БСП.

"От архонта църквата очаква да бъде достоен да носи званието. И да докаже, че го е направил за вярата, а не за прослава на себе си. Петър Манджуков обеща да изгради храм и го освещаваме", обяви дядо Николай.

11 са ктиторите на храма, а сред тях са кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) и областния управител Здравко Димитров, които са дарили камбаните.

След тържествената литургия митрополит Николай съобщи, че Пловдивската църква ще поиска да се приемат писани правила, по които да се връчва титлата "архонт", тъй като в момента такива няма. Той изрази и благодарността си към всички, подпомогнали построяването на първия православен храм в жк "Тракия", 30 години след създаването на квартала.

След края на официалното освещаване, започна и празник с народна музика и танци в изградения от общината и районното кметство парк край храма, чийто архитект е Ангел Ахрянов.

Споделяне

Още по темата

Още от