Петър Москов отива на съд за бартера на ваксини с Турция

Негов заместник и трима шефове в държавната фирма "Бул Био" също са подсъдими за бартера и незаконно производство на ваксини

Петър Москов отива на съд за бартера на ваксини с Турция

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отива на съд заради бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година. Заедно с Москов подсъдими са неговият заместник Адам Персенски  и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". В понеделник, повече от година след като му бяха повдигнати обвинения, Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Москов.

Бартерът се наложи заради системни проблеми с доставките на масово използваната ваксина "Пентаксим" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце по производствени причини през 2015 година. За да не останат децата без имунизации се стига до дарението на 100 000 дози от ваксината "Пентаксим" от Турция, в замяна на която страната ни предостави 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от държавната фирма "Бул Био". Към дарението от ваксината "Пентаксим" страната ни получи от Турция и 100 000 опаковки ваксина срещу хепатит B - "Eувакс B", която обаче никога не е била предназначена за употреба и бе държана на склад.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция  - 100 хил.дози  ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това, според прокуратурата, те не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Москов ощетил министерството и подкопал доверието в него

"От действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233.87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца", посочват от прокуратурата. За имуществени вреди се считат заплатените от здравното министерство ДДС на турските ваксини, както и разходите по доставката им.

Според прокуратурата деянието представлява "особено тежък случай". За него се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение, за което Москов ще отговаря пред съда, е свързано с изпращането на 5 млн. дози БЦЖ на Турция, като част от бартера, по който България получава от южната ни съседка 200 000 ваксини. 

"На 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788.31 лв. с ДДС, 2097. 96 лв. застраховки и 12 221.22 лв. транспортни разходи", посочват от прокуратурата.

За това Москов го грози наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био" не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003.46 лв. В този случай става въпрос за незаконно производство на ваксини от държавната фирма, за което пред съда се изправят и нейни служители.

"В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД", посочват от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, Москов може да получи наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г. за това престъпление.

Зам.-министър и шефове в "Бул Био" също отиват на съд

На съд отива и неговият заместник в предишното правителство Адам Персенски, в чийто ресор попадаше лекарствената политика. Той ще отговаря за това, че "умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б", като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233.87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата".

За това деяние се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Според прокуратурата престъпните действия на Персенски "се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в България". "На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото споразумение. На 19 юли 2015 г. Персенски е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на България", посочват от прокуратурата.

Второто обвинение на Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на управителя на "Бул Био" ЕООД да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788.31 лв. с ДДС" . За това се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

Управителят на "Бул Био" АД Любомир Димитров е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост заради производството на ваксина "Тетадиф" без нужните разрешения. Той е обвинен, че е ощетил дружеството с 44 685, 55 лв. заради направените производствени разходи за производството на ваксината "Тетадиф". За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода" от 3 до 10 г. Димитров има и трето обвинение за съзнателно сключена неизгодна сделка за дарението на ваксини "БЦЖ" (250 000 ампули по 20 дози) в полза на Министерството на здравеопазването за бартера с Турция.

На съд е предаден и Росен Алексиев, завеждащ произдовствения отдел в "Бул Био" за незаконното производство на ваксината "Тетадиф" и безплатния ѝ износ за Турция.

Подсъдима е и Юлиана Ценкова, началник "Качествен контрол" на държавната фирма "Бул Био", за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи.

Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка".

Споделяне

Още по темата

Още от България