Петър Москов ще настоява депутатите да се лекуват като останалите граждани

“Това, че на някакъв михлюз от БСП или ДПС му е изкривена схемата, не означава, че двата основни пакета ще ощетят гражданите“, каза здравният министър

Петър Москов, снимка БГНЕС

Всеки един български гражданин, включително и депутатите, да се лекуват по два основни пакета и да влизат в листа на чакащите, поиска в събота здравният министър Петър Москов в интервю за "Дарик радио". Разговорът бе посветен на внесения от БСП и ДПС вот на недоверие за “провала на правителственото в здравеопазването“. Дебатите по вота трябва да се проведат в сряда.

Москов коментира, че вносителите на вота са професионални депутати от дълго време и като такива имат основен пръст в сегашното състояние на здравната система.

“Като депутати и управленци те се лекуват в правителствената болница, независимо дали са здравно осигурени или не. Техният живот е осигурен по други правила, различен от живота на хората, за чиито права и свободи се борят“, припомни здравният министър.

Според него депутатите (вероятно тези от опозицията-бел.ред.) не знаят, че всеки гражданин или повечето граждани и в момента доплащат за всяко едно заболяване и това е “неприемливо от социална гледна точка, а не от дясна“.

“Целта на основния пакет е бърз и оптимален достъп на хората до здравеопазване. Жалко е да си професионален депутат от 30 години, да си ползвал от други права и да нямаш реален хабер какво е да влезеш в обикновена българска болница. Това, че на някакъв михлюз от БСП или ДПС му е изкривена схемата, не означава, че двата пакета ще ощетят пациентите“, обясни твърде образно министърът.

Москов каза, че обособяването на лечението в два пакета няма да доведе до дискриминация по диагнози.

"Абсолютно е ясно и от закона, и от подзаконовите нормативни актове, както и от самата наредба, която излезе с алгоритмите и всичко останало, че ние не говорим за дискриминация по диагнози. Смисълът на основния и допълнителния пакет е да се концентрира инфраструктурния ресурс на системата, финансовия ресурс на здравната каса и държавата, експертния капацитет върху заболяванията, които се отразяват най-тежко върху здравето ни и продължителността на живота", каза министърът.

По думите му опозицията е направила от понятието "социално значимо заболяване" нещо лошо.

Той допълни още, че няма причина за тревога от въвеждането на националната здравна карта. Москов обясни, че е водил разговори по темата с лекари и медицински персонал в болниците, които реално познават процесите в сектора, а не "тези юнаци в парламента".

От БСП и ДПС твърдят, че здравната каса самоволно преценява с кои лечебни заведения да сключва договори, което дава възможност за корупция в комисията по здравната карта. Москов отговори, че това твърдение е напълно невярно.

“Нито един пациент няма да пострада при избора си при въвеждането на здравната карта. Нито една болница, при която е установено, че броят на леглата е по-висок от нужното, няма да пострада от гледна точка на договорените с касата обеми, които ще бъдат гарантирани на достигнатите миналата година и няма да пострада и с един лев при финансирането си“, каза още министърът.

Москов сподели още, че е съгласен с един от мотивите от вота на недоверие – обвинението на БСП и ДПС, че той е “арогантен“. "Арогантността ми към тези хора, писали вота на недоверие, изразена вербално, не е нищо в сравнение с това, което си мисля за тях“, каза здравният министър.

Една година пиар мъгла

В събота пред “Дарик“ депутатът от БСП д-р Емил Райнов обясни, че няма контрол в здравната система, a обществото станало свидетел на една година "пиар мъгла" в сектора. Той каза, че през 2009 година при два пъти по-малко НЗОК е плащала всичко на болниците, а пациентите са имали право да избират в кое лечебно заведение да се лекуват.

“Непрекъснато се говори как парите не достигат, болниците имат над 500 млн. задължения, контрол няма. Това, което се случва една година, беше пиар мъгла. Най-простичкото нещо, което трябваше да се случи в системата - контрол, го няма", допълни той. По думите му на всички български граждани това им е болката - къде отиват парите.

Опозицията не подкрепя идеята за пръстов отпечатък. "Идентификатори има много. За пръстовия отпечатък МВР няма база данни на всички пръстови отпечатъци на българите, а Министерството на здравеопазването иска да ги има ", каза Райнов.

Той посочи като интересен факта, че за пръстовия идентификатор е пусната обществена поръчка, а здравният министър Петър Москов е казал, че ако основанието за въвеждането на идентификатора не се заложи в рамковия договор, той ще го напише в наредба. “Някой е обявил обществена поръчка за нещо, което нормативно не е определено“, коментира депутатът от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?