Петър Москов ще подаде оставка, когато си свърши работата

„За първи път виждам вот на недоверие с елемент на литературен разказ”

Петър Москов, сн. БГНЕС

Ще подам оставка, когато си свърша работата, не ми е житейска цел да бъда министър, каза здравният министър Петър Москов в неделя по повод предстоящия вот на недоверие към правителството, внесен от БСП, ДПС и независими депутати.

„Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването”, заяви Московпред бТВ и добави, че неговата оставка я искат още от 10-ия ден и „сега продължават, защото ги боли”.

„Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?”, попита Москов. По думите му целенасоченото разграбване на системата заслужава много по-тежка квалификация.

„В момента системата е лечение за бедни или за богати”, каза Москов по повод една от точките, посочени във внесения вот на недоверие.

Министърът представи нови данни от рамковия договор, чието сключване предстои. В него са предвидени 630 000 направления повече, над пет милиона бройки нови изследвания в доболничната помощ. Увеличават се и профилактичните прегледи на децата с 240 хиляди предварително заплатени.

„Ето по този начин държавата, касата и правителството ще ограничат вашия достъп до здравеопазване”, каза иронично здравният министър.

„Аз говоря с факти, а това са епитети. За първи път виждам вот на недоверие с елемент на литературен разказ”, допълни той.

Москов отговори и на зададени от зрителите въпроси. По повод „събирането на пръстови отпечатъци” той обясни, че никой по никакъв начин няма да събира база данни. „Системата генерира еднопосочно вашия уникален код, свързан с вашето ЕГН и код в НАП”, допълни Москов.

По думите му тезата за събиране на лична информация на гражданите е дело на лобисти. „Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента не винаги е така”, допълни той.

Министърът обясни, че в системата е предвидено и „дърво на свързаностти”, според което близки ще могат да купуват лекарства на свои роднини. Това ще е в сила и за отдалечени села, в които кметът купува медикаменти на жителите. Планираме се изграждането и на система от мобилни аптеки.

„Няма закриване на клиники по инвазивна кардиология и никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии и никой не го предвижда. Няма закриване на общински болници и никой не го предвижда”, декларира министърът.

„Има определени политически и икономически вериги, които искат да извадят полза от този скандал”, каза здравният министър по повод ваксините.

Според Петър Москов вотът на недоверие заслужава по-сериозна аргументация от посочената в документа.

„Аз казах какво правим тези. Тези хора (внеслите вота) са същите хора, които 30-40 години ви обясняваха как трябва да изглежда тази система. Ако сте доволни от нея – слушайте тези хора. Ако не сте – нека я променим заедно”, каза министърът и добави, чев системата на здравеопазването за първи път има човек, който не се прекланя пред икономически интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?