Петър Москов ще прави нов десен проект с "проевропейските патриоти"

Бившият министър се обяви за "отказ от либералния дневен ред" и "защита на националните интереси"

Петър Москов

Бившият здравен министър в кабинета "Борисов 2" от квотата на Реформаторския блок Петър Москов ще създава нов десен проект, в който място щели да имат и част от представителите на "Обединени патриоти", стана ясно от думите на Москов пред БНТ.

"Аз, заедно с група съмишленици, работим върху възможността да реализираме десен политически проект, който да не е "още веднъж от същото". Дали ще се получи и ще е успешен, е отделен въпрос", каза Москов.

Той не обяви директно, че част от "Обединени патриоти" ще бъдат негови съмишленици, но направи няколко похвали на лидера на НФСБ Валери Симеонов и на вицепремиера Красимир Каракачанов. В същото време Москов категорично се обяви против действията на "Атака" и лидера ѝ Волен Сидеров.

"Алтернативата, за която говоря, трябва да е с дясна икономическа политическа програма, с отказ от продължаване на либералния разказ за социално и мултикултурно общество и с ясна защита на националния интерес. Мисля, че проевропейски настроените патриоти в България имат място в такова обединение и имат нужда от такова представителство", посочи Москов.

На въпрос за отношенията му с Националния фронт за спасение на България и лидера на партията Валери Симеонов, Москов каза: "Харесвам не конкретно Симеонов, не конкретно НФСБ, не конкретно идеята, че българският национален интерес трябва да бъде пред всичко. Аз харесвам хора, които могат да стоят зад действията си". След това Москов даде пример с действия на Симеонов, показващи, че той е човек, който може да поеме отговорност и да свърши работа. Например Валери Симеонов бил единственият, който се обявил срещу българското участие в проекта "Турски поток".

Москов определи Симеонов като остракиран и представен като демонът на нацията. Бившият здравен министър допълни, че това е типично за българската политика и той също е бил на подобно място.

По отношение на коалицията "Демократична България", в която участват "Да, България", ДСБ и "Зелените", Москов се изказа, че тя е "още от същото". Според него тази коалиция е "притопляне на либералния дневен ред и неолибералните политически програми". Той обяви, че не харесва идеите на "Демократична България" за намаляване на данъците и мястото на държавата в обществото. "Здравеопазването, образованието и сигурността си имат своята цена", каза Москов. По думите му е неразбираемо създаването на десни политически проекти, които не предлагат нищо ново и никаква алтернатива.

Петър Москов смята още, че в момента България няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

"Скептичен съм към идеята, че всеки три или пет месеца трябва да правим нови избори. Ако има нови избори, те трябва да донесат нова алтернатива, нов път на България. Това не може да бъде коалицията между БСП и ДПС. За мое съжаление, към момента няма електорално значима дясна реформаторска радикална алтернатива", каза Москов.

По думите му от ГЕРБ може да се очаква единствено и само да се поддържа финансовата и макроикономическата стабилност и външнополитическият курс на България. "И двете са добри неща и те го правят. Не може обаче да се очаква нещо повече – дълбоки структурни промени в публичните сфери, които да направят живота по-поносим", каза още Москов.

Голяма част от политическата кариера на Москов беше в ДСБ. В края на 2016 г. обаче той беше изключен от партията. Причината бе двойнственото положение на Москов, който бе един от най-лоялните министри на Борисов във втория му кабинет, при положение че от година партия ДСБ бе оттеглила подкрепата си за правителството заради провала на съдебната реформа.

Споделяне

Още от България