Петър Москов: Властта съзнателно раздели обществото по темата Covid-19

Петър Москов, сн. БГНЕС

"По темата за епидемията, която разтресе света, живеем в мръсна, зацапана, токсична информационна и обществена среда. Групи от хора спорят с други хора до кръв, до бой – трябва ли, не трябва ли да има мерки, кое било световна конспирация и кой щял да ни чипира. Моят извод от тази работа е, че това беше съзнателно инспирирано от управлението разделение на обществото", коментира бившият здравен министър Петър Москов. 

"След тези месеци всеки от нас се умори – кой в болницата, кой вкъщи в усилията си да пази себе си и близките си и обществото очаква ясен план и ясни параметри от страна на държавата", посочи той.

"Ние трябва да кажем на обществото какви са ясните параметри – кои от стойностите на заразяемост на българското население стават опасни, над които вече инфекцията става неконтролируема", допълни Москов пред БНР.

По думите му всяка сутрин се съобщават някакви стойности и хората се питат това добре ли е, лошо ли е, а получават уклончиви отговори.

"Второ – какво трябва да направим, за да не се стига до тези стойности, след които инфекцията започва да се разраства и няма "улавяне". И трето – какво става, ако ги достигнем на градско, на регионално, на махленско (ниво – бел. ред.) Тези три неща, простички и ясни, които са нашият хоризонт, независимо дали работим в болница, в радио или в баничарница, държавата отказва да даде".

"Имаме инфекция, която към момента е заразила над 7 милиона души по света, от които 8% на изхода са починали (бел. ред. 537 173 души)3 600 са тази сутрин. Тоест, говорим за инфекция със смъртност от 8% към момента. Нито е шеговито, нито е свързано с пари от Европейския съюз. Говорим за човешка смърт", коментира Петър Москов. Няма по-фалшив разговор от разказа здраве на хората срещу икономика, смята Москов. 

Според него "има може би 5 болници в София и още толкова в страната, които имат подготвеност, екипи, които по-малко или повече са претръпнали, да поемат евентуална вълна". 

"Това нито е достатъчно, нито е смислено", смята Москов. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?