Петър Низамов-Перата нападна тв оператор в Асеновград

Футболни агитки и рокери подкрепиха най-масовия досега протест

Сн. бТВ

Прочулият се незаконното задържане със „свински опашки“ бежанци в Странджа и лидер на самопровъзгласилия се "Цивилен отряд за защита на жените и вярата" Петър Низамов, известен като Перата, нападна оператора на бТВ Петър Джанаваров по време на протеста в Асеновград в неделя вечер. По-късно вечерта Низамов беше обявен за издирване от полицията, съобщи бТВ.

В най-големия от досеганшните протести, провокирани от сбиване между роми от местната махала и деца, състезатели по кану-каяк, се включиха според различни източници между 3000 (БТА) и 6000 (БГНЕС) души. „Фокус“ пък твърди, че в шествието към ромската махала са участвали 5000, а в последвалия протест – 10000 души.

Значително е било присъствие на „гости“ от други места, като протестиращи от Гърмен и София, много младежи с вид на футболни агитки и на около 200 рокери, които били принудени от полицията да оставят моторите си извън центъра на града. Самото полицейско присъствие също е било изключително засилено.

Шествието започна отново от паметника на Цар Иван Асен Втори, мина покрай речния булевард, пресече реката и отново тръгна към ромската махала, екскортирано от голям брой полицаи и жандармеристи. Целият широк център бе отцепен от полицейски служители, в помощ на пловдивските полицаи има техни колеги от цялата страна - София, Кърджали, Ямбол, Хасково, Пазарджик. Всички подстъпи към града са блокирани от жандармерия, предаде БТА.

Жандармерията блокирала с тежки машини и пътя на шествието на по-малко от километър от ромската махала. Именно по това време, в първите редици на множеството, Перата ударил оператора на бТВ с обвинението, че му бил блъснал телефона.

Според БНТ протестиращи са се блъскали в жандармерията, за да пробият към махалата. "Фокус" съобщава, че част от протестиращите замеряли жандармеристите с бутилки от минерална вода и запалки.

Протестиращите опитваха да пробият кордона, но освен бледи опити за сблъсъци, нямаше сериозни инциденти. Докато течеше шествието от всички прозорци и тераси като зрители гледаха хора. Неделният протест за тях е повече представление. Ако в първия ден те излязоха на спонтанния протест, за да защитят децата си, в неделя повечето от тях предпочетоха да останат наблюдатели, предава БГНЕС.

Агенцията цитира присъствалия в Асеновград главен секретар на МВР Младен Маринов, според когото събитието в Асеновград е завършило благополучно благодарение на мерките, които са взети. Той благодарил на гражданите на Асеновград, че не са се поддали на опитите за провокации. Полицейският кордон около ромската махала остава, но напрежение в града няма, предава БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България