Петър Петров - Амигоса окончателно за 3 години в затвора

Върховният касационен съд постанови в сряда окончателна 3-годишна присъда за Петър Петров – Амигоса по прословутото дело, което в началото се водеше и срещу покойния вече Иван Тодоров – Доктора. Прокуратурата обвини двамата за пране на почти 100 милиона лева от контрабанда на цигари и документни престъпления, извършени в периода 1996-1999 година.

Разследването започна през 2004 година, а казусът се размотаваше в съдебните зали над 6 години. В крайна сметка държавното обвинение доказа вината на Амигоса само за престъпления срещу валутния режим. Сочената за негова съучастничка Цвета Манавска бе оправдана по всички обвинения.

На първа инстанция Петър Петров бе признат за виновен за организиране на престъпна група и пране на пари, а присъдата бе 5 години затвор. Още тогава имаше съмнения относно присъдата за пране на пари, защото прокуратурата така и не доказа в съда кой е извършвал контрабандата на цигари.

Очаквано Софийският апелативен съд я отмени през пролетта на миналата година и оправда Амигоса по това обвинение, определяйки му единствено 3-годишна присъда.

Върховният касационен съд потвърди изводите на втората инстанция с остри критики към работата на прокуратурата по делото. ВКС нарича възраженията на държавното обвинение срещу отпадналата присъда за пране на пари "лаконични" и без връзка с фактите по делото.

Съдът припомня, че Амигоса е обвинен за участие в организирана престъпна група, нарушила Наредба на БНБ за финансовите трансфери, която още не е била приета към момента на извършване на предполагаемото престъпление.

ВКС сочи, че прокуратурата е трябвало да си послужи с предходната наредба на централната банка, но грешката е непоправима на касационна инстанция. Съдът припомня, че за прането на пари прокуратурата така и не е доказала контрабандата на цигари, което прави обвинението "произволно".

През март тази година Петър Петров получи още една присъда от Софийския районен съд. Известният с близките си отношения с министри от кабинета "Сакскобургготски" Амигоса, бе осъден на 4 години затвор по обвинение в опит за присвояване на 500 хил. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?