Федерацията по мотоциклетизъм искала “Авиоотряд 28” да вози състезателите

Петър Стойчев спира парите за олигарсите в спорта

Красимир Гергов отрязан с 5 млн. лв., а Цеко Минев остава без бази на Витоша

Петър Стойчев, Сн: БГНЕС

Война на федерациите, които “никога не говорят за спорт, а само за пари” обяви служебният спортен министър Петър Стойчев. “За съжаление никой от хората, които идват при мен, не говорят за спорт. Те искат или пари, или да им се даде някоя база за ползване без пари”, каза бившият състезател по плуване на пресконференция, който в последните дни влезе в остър спор с федерацията по художествена гимнастика и спортните клубове на ЦСКА.

Петър Стойчев направи заявка за смяна на модела на работа и финансиране в спорта. На прицела му към момента са федерациите по ски, мотоциклетизъм, голф, лека атлетика, ръгби и водна топка.

Спортното министерство си връща базите на Витоша

Няма да има нов конкурс за отдаване на бази на спортното министерство на Витоша, обяви Стойчев. Аргументът му е, че се спира с работата на парче и ще се прави цялостна концепция за развитието на зимните спортове и туризъм у нас.

През последните пет години Федерацията по ски, чийто президент е шефът на Първа инвестиционна банка и свързан със собственика на ски съоръженията на Витоша Цеко Минев, стопанисваше лифта “Заека” на “Алеко”, който не работи. Освен него федерацията получи и инсталацията за изкуствен сняг, както и къщата на финала на пистата “Витошко лале”. Договорът със ски федерацията е изтекъл през февруари. Предишният спортен министър Свилен Нейков е пуснал конкурс в последния ден от своя мандат. Петър Стойчев обаче го е прекратил.

“Реших по целесъобразност договорът да не се подновява до изграждането на цялостната концепция. Лифтът не може да се използва. Желанието ни е да ни върнат базата, наша комисия ще приеме обекта, който е в лошо състояние, и ще помислим как да се използва занапред”, каза спортният министър.

Красимир Гергов без пари за голф турнир

Медийният и рекламен бос Красимир Гергов остава без 5 млн. лв. помощ от държавата за голф турнира “Тракийски скали”, който трябва да се проведе в средата на май край Каварна.

Свилен Нейков бил обещал подкрепа от 3 милиона лева за турнира. В първите си дни от мандата си Петър Стойчев пък получил обаждане от “спортен ръководител с висок ранг”, който лобирал да се отделят 5 млн. лева за голф мероприятието.

“Заявената сума за подпомагане не е по силите на Министерството на спорта, не можем да осигурим този финансов ресурс. Нямаме такива средства и затова няма да го финансираме”, каза Петър Стойчев.

Правителственият авиотряд за мотористите

Президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов направо си поискал правителственият “Авиоотряд 28” да извози състезателите за световната купа по мотокрос за да се вдигне нивото на състезанието. “Казах му, че не отговарям за “Авиоотряд 28”, каза Петър Стойчев.

Федерацията по мотоциклетизъм се радваше на финансов комфорт по времето на тройната коалиция и след това при ГЕРБ. С държавни пари бяха направени пистата край Севлиево, като за това дори се отклоняваха средства от строителството на пътища по времето на регионалния министър Асен Гагаузов. Агенцията за държавна финансова инспекция откри нарушения при харченето на държавните пари.

За последните шест години федерацията по мотоциклетизъм е била финансирана с 11 млн. лв. от спортното министерство и други държавни източници, каза Петър Стойчев.

За организиране на първенства през тази година федерацията по мотоциклетизъм е подала заявка за 2.6 млн. лева. “Предишният министър е обещал 600 хил. лева за плащане на таксите за домакинство, които са изплатени”, каза Петър Стойчев. Той допълни, че част от сумата, предвидена за финансиране на домакинствата на федерацията, е била използвана за изплащане на премиите на олимпийците от 2012 г. “Сега аз трябва да намеря тези 2 млн. лева и да ги възстановя за същото перо”, каза Стойчев.

Леката атлетика иска вдигане на парите с 50%

Федерацията по лека атлетика все още няма договор за финансиране през тази година. Причината е, че президентът ѝ Добромир Карамаринов “поиска директно 50% увеличение на сумата заради успехите на състезателите му”, каза Стойчев.

“Добромир Карамаринов идва при мен, имахме среща, която продължи с часове, разбрахме се, стиснахме си ръцете и до ден-днешен не сме подписали договор. Това не се получава, защото ние не си говорим за спорт. От договора, който му предлагам, него не го интересува нищо. Договорът се закрива и се гледа само финалната сума”, обясни Петър Стойчев.

Той му обяснил, че няма как да изпълни искането му и обяснил че трябва да се върви стъпка по стъпка.

Тоалетните на залата за атлетика на стадион “Васил Левски” се използват за съхраняване на уредите, а не по предназначение, каза Петър Стойчев по повод оплакванията на родители, че са заключени.

“Добромир Карамаринов ми каза, че се използват за склад на уредите, за да не се плаща допълнително наем. Казах му, че щом така е преценил - добре, но някъде хората трябва да могат да ходят на тоалетна и трябва да се намери решение”, каза Петър Стойчев.

Борбата има проблем с дипломата на олимпийския шампион Назарян

Спортният министър се надява до края на седмицата да се подпише договорът с федерацията по борба за финансиране през тази година.

Тук проблемът е липсата на диплома на старши треньора на класическия стил двукратният олимпийски и трикратен световен шампион Армен Назарян. “Разговаряли сме с Националната спортна академия да си подадат необходимите заявления и да започнат обучението на треньорите, които нямат образование”, каза Петър Стойчев.

Договори не са подписани още с федерациите по водна топка и ръгби.

Гимнастичките да защитят повечето пари

Федерацията по художествена гимнастика трябва да се аргументира за исканите допълнително 70 хил. лв. за участия в световно и европейско първенство, каза Петър Стойчев. Той уточни, че е разговарял с президента на федерацията Илияна Раева и и остава “отворен за допълнително подпомагане”. “Но всеки разход трябва да има своето обяснение. Тя иска 70 500 лева за участието на пет състезателки на световни и европейски първенства, при положение че за това са предвидени 191 хиляди лева”, каза Стойчев.

Тезата на Илияна Раева е, че са направили техническа грешка и пресметнали стаите за един състезател, а пък те били двама.

ЦСКА иска база на аванта, но да платят поне консумативите

“Още с влизането си в кабинета ми Георги Калчев (който е председател на обединените спортни клубове на ЦСКА) каза, че няма да ми даде и една стотинка и поиска да му дам базите веднага. Тъй като беше извън работното време, нямаше как да намерим работещ нотариус, иначе щях да го направя”, каза на шега Петър Стойчев.

Преди дни Георги Калчев поиска оставката на Петър Стойчев заради отказа да му даде базата без пари.

Спортният министър обясни, че спортните клубове на ЦСКА имат натрупани дългове от години, въпреки че наемите им са били намалени до 50% заради ученици от спортното училище. Освен че не плащали наем, ЦСКА не са плащали и разходите за ток, вода и останалите консумативи.

“Нали клубовете искат базите, за да са добри стопани, и претендират, че са ги стопанисвали добре през годините. Наемите са символични, но те не плащат дори и разходите за консумативи. Подписали са договори и от тях очакваме да си изпълняват ангажиментите и да си плащат”, каза Петър Стойчев.

“Бюджетът на министерството има приходна и разходна част, така че е логично да се следват и двете. Аз трябва да отговарям и за събираемостта на парите, които ще влязат от наеми”, допълни той. Според него парите за премии за шампионите от европейски и световни първенства през тази година вече са осигурени и скоро ще бъдат изплатени.

Споделяне

Още от България