Петър Стойчев стана за втори път световен шампион по плуване на 1000 м в ледени води

Петър Стойчев стана за втори път световен шампион по плуване на 1000 м в ледени води

За втори път Петър Стойчев спечели световната титла на 1000-метра плуване в ледени води. 

Българинът финишира с време 12 минути и 10 секунди, подобрявайки собствения си световен рекорд в руския полярен гард Мурманск.

Така той защити първото си място в дисциплината, спечелено през 2017 година в Германия.

Стойчев замина за Мурманск - град, който се намира по-близо до Северния полюс, отколкото до Москва, в сряда (13 март) и направи няколко тренировки във водите, преди да се впусне в леденото предизвикателство.

Организаторите бяха приспособили езерото отлично. То имаше 10 коридора и беше с дължина 25 метра. Така Стойчев направи 40 дължини преди да вдигне победоносно ръце.

За щастие на повечето участници температурата на въздуха и водата в днешния ден бе далеч по-благоприятна. Тренировките се проведоха при температура на въздуха минус 7 градуса по Целзий, докато днес над Мурманск грееше слънце и температурата на водата беше малко под 0 градуса.

Петър Стойчев е носител на световната купа по плувен маратон 11 последователни пъти от 2001 до 2011 г.

Последното му предизвикателство беше участие на плувния маратон в близост до Антарктида, където завърши първи в конкуренцията на 15 участници от 9 държави.

Световното първенство по ледено плуване се провежда за трета поредна година, а българинът е участвал в две негови издания, в които неизменно е първи.

Споделяне

Още от Спорт