Петър Стоянов бяга от лидерския пост в СДС

Петър Стоянов бяга от лидерския пост в СДС

Лидерът на СДС Петър Стоянов е изразил желание пред своите съпартийци да оглави листата за евродепутати по време на изборите през май и след като бъде избран, да сдаде лидерския пост в партията, научи Mediapool в сряда от отлично осведомени източници от “Раковски” 134.

Неговата кандидатура ще бъде официално обявена по време на Националния съвет на партия през следващата седмица, когато темата за избора на евродепутати ще бъде обсъдена.

Очаква се като втори в лисата на СДС да бъде включен бившият министър-председател и понастоящем депутат от ОДС Филип Димитров. Желанието на Стоянов обаче се приема със смесени чувства в партията.

На този етап седесарите признават, че номинацията на експрезидента ще се отрази положително на вота за сините, но в същото време се признава безизходицата по отношение на въпроса кой ще го замени начело на партията поради липсата на достатъчно популярни и неизхабени лица.

Социологическите изследвания преди старта на президентската кампания показаха, че Стоянов е политикът с най-висок положителен рейтинг вдясно и би събрал около 13% от вота на избирателите.

Ако той успее да покаже този резултат по време на изборите за евродепутати, то СДС ще успее да вкара двама души в Европейския парламент и да докаже тезата, че е най-голямата партия вдясно. В същото време от “Раковски” 134 признават, че нямат друга фигура, която да може да консолидира толкова гласове зад себе си.

Основният политически проблем пред осъществяването на това желание на Стоянов е, че той най-вероятно ще бъде обвинен от своите съпартийци, че абдикира от прокламирания от него тригодишен проект за развитие на СДС и завръщането ѝ на власт. В момента СДС се изправя пред вътрешен разкол заради изтичането на електорат към ГЕРБ и по-добрите перспективи пред формацията на Бойко Борисов за местните избори.

Споделяне

Още от България