Петър Стоянов напусна Народното събрание

Петър Стоянов напусна Народното събрание

Доскорошният лидер на СДС – до лятото на 2007 г., преди това президент на България (1997-2002) Петър Стоянов напусна парламента в петък. Правомощията му бяха прекратени като народен представител от парламентарната група на ОДС.

Бившият син лидер е подал заявление предния ден до председателя на Народното събрание, в което обявява желанието си да се откаже от депутатското място.

Излизам от Народното събрание, но не абдикирам от българския обществен живот, заявява Петър Стоянов в писмо до медиите по повод подадената оставка.

Напускам Народното събрание, не защото не вярвам в способността на истинската българска десница да се възроди и да управлява България, а защото съм убеден, че сега политическите реалности и политическият морал изискват лидерите от моето поколение да направят в този момент крачка назад, посочва още Стоянов.

Убеден съм, че интересите на демократично мислещите българи и на България могат и трябва да бъдат защитавани навсякъде, ще продължа да го правя според силите и възможностите си - така, както съм го правил досега, заявява Петър Стоянов, намеквайки, че вероятно ще приеме служебен пост в чужбина, каквито слухове се носят от известно време.

Естествените разочарования и огорчения, които неизбежно носи политическото всекидневие, не ме направиха песимист нито за бъдещето на българската десница, нито за бъдещия просперитет на България - тази вяра няма да ме напусне, посочва още бившият лидер на СДС в писмото до медиите.

Стоянов подаде оставка от поста председател на СДС след изборите за европейски депутати през май. С оставката си той заяви, че поема отговорност за слабото представяне на синята партия, която не успя да изпрати нито един свой представител в Европейския парламент.

Бившият президент оглави синята партия в поредния период на криза, като измести от лидерското място Надежда Михайлова. Стоянов не успя да спре кризата и да укрепи партията.

Един от най-тежките последни моменти от политиката му бе упоритото нежелание да излъчи друг кандидат за член на комисията по досиетата от квотата на ОДС, след като издигнатият от него Георги Константинов бе отхвърлен след проверка като анархист. Набедено или не, това отхвърляне не бе преодоляно гъвкаво, което предизвика поредната вълна на разочарование сред членовете на синята партия.

Ден преди да стане факт оставката му, членове на ръководството на СДС лоялно бранеха бившия лидер, отричайки, че се оттегля от парламента и политиката. 

Споделяне

Още от България