Петър Стоянов: Няма да гласувам за СДС, ако се коалира с ДСБ

Петър Стоянов сн. БГНЕС

Няма да гласувам за СДС, ако отиде на изборите в коалиция с ДСБ, заяви бившият президент и лидер на СДС Петър Стоянов във вторник пред Нова телевизия.

Ако тази година се случи тази коалиция и отидем заедно на изборите, аз мисля, че за първи път в живота си няма да гласувам, каза Стоянов, според когото ДСБ не е създадена да защитава десните ценности, а политическите интереси на един единствен човек - Иван Костов. В този смисъл, разясни Стоянов, хората, които напускат ДСБ, защото партията се отдалечавала от десните ценности, грешат, защото ДСБ никога не е имала такива ценности.

Той отбеляза, че първото нещо, което се натрапва, когато човек преглежда пресата е, "защо СДС и ДСБ да не са заедно, след като имат идентични идеи, ценности?".
Защо Костов напусна СДС, за да направи ДСБ при положение, че имаше ново СДС със 17% подкрепа на избирателите, върху него можеше да се надгражда, можеше да му вдъхне живот. Той обаче направи своя партия с верни политически протагонисти, опита се да създаде ДСБ, минавайки през трупа на СДС, и тогава отправи тежки обвинения, каза Петър Стоянов и заключи:"Очевидно ДСБ и СДС не са едно и също".

"Когато направи коалиция, Мартин Костов си загуби основното качество", каза той, когато беше прекъснат от водещия с въпрос дали "Мартин Костов" е лапсус или е казано умишлено. Стоянов призна, че е лапсус и продължи по адрес на лидера на СДС Мартин Димитров: В момента, в който се подреди до Иван, Катето, Веселин - той вече не може да каже "Аз съм ново лице".

Експрезидентът обаче продължавал да харесва Мартин Димитров. Като икономист той не отстъпва на Костов, отбеляза Стоянов.

"Но що се отнася до политиката, Костов е по-опитен, по-безскрупулен в политиката", каза той.

Преди години той бил убеден, че СДС може да влезе самостоятелно в политиката, сега обаче не можел да се закълне, че това може да се случи.

Според него борбата за проценти гласоподаватели е безсмислена. По думите му, ако няма коалиция между ДСБ и СДС, борбата ще е за 4%, а ако има – тя ще е за 4.1%.

Искам да е съвсем ясно - напуснах завинаги българската вътрешна политика, защото виждам, че вече няма какво да дам, каза още Петър Стоянов.

В момента СДС и ДСБ са пред подписване на ново споразумение за продължаване на Синята коалиция за следващите избори на Народно събрание и Европейски парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България