Петър Стоянов още мислел като президент

Петър Стоянов още мисли като президент и по тази причина настоява да се изгради дясна коалиция преди изборите. Така зам.председателят на СДС Емануил Йорданов коментира различията между ръководството на синята партия и бившия държавен глава по въпроса преди или след изборите СДС да се включва в коалиции.

Йорданов посочи, че все още в синята партия няма категорично решение по въпроса и затова всеки можел да изказва личното си мнение.

На разширено заседание на НС на СДС в Боровец бившият президент даде отделна пресконференция от лидерката Надежда Михайлова и отново защити тезата си, че час по-скоро трябва да се създаде дясно-центристка коалиция, която да не допусне БСП да спечели парламентарните избори догодина. Самата Михайлова заяви, че е по-склонна да мисли за коалиране едва след като се види кой какъв резултат е постигнал на изборите като не изключи изцяло възможност това стане и още наесен.

Стоянов: От нюансите в позициите не произтичат противоречия

Попитан за коалиционната политика на СДС, след заседанието на Националния изпълнителен съвет на партията във вторник, Петър Стоянов каза, че има нюанс в коалиционното говорене между него и Надежда Михайлова. От този нюанс не могат да произтекат трусове, драма или противоречие в СДС.

От това не може да произтече отказ на партията от опозиционно поведение по отношение на управлението на НДСВ и ДПС, както и изводът, че в нюансите на коалиционната политика се съдържа елемент на коалиране на СДС с НДСВ и ДПС преди изборите. Според него СДС трябва да направи още по-категорично своето поведение и във всички случаи, в които смята, че това поведение провежда политика, която според вижданията на партията не е добра за бъдещето на България, СДС трябва ясно и категорично да го каже.
Заместник-председателят на СДС Йорданов посочи, че бъдещето на СДС зависи не само от ръководството на партията, но и от всички хора, които имат отношение към СДС.

Отмина времето, когато се мислеше, че може един-единствен човек да направи чудо и да постигне големи резултати, без помощта на всички останали, които са единомишленици, заяви Йорданов в интервю за Би Ти Ви.
Той припомни заявената вече цел на СДС, че на парламентарните избори партията ще се стреми към резултат, който да ѝ даде възможност да получи мандат за съставяне на дясноцентристко правителство, заедно с други десни партии, които успеят да намерят място в следващия парламент. Според Емануил Йорданов последните местни избори са показали, че СДС е първа сила в дясното политическо пространство в момента.

Зам.шефът на СДС определи като "традиционен партньор" на партията Народен съюз, а като "естествени партньор" ССД и ВМРО, както и "всяка партия, която има дясна програма и тази програма е основа на нейното политическо поведение, включително и преди изборите". Йорданов направи този коментар в отговор на въпрос, свързан с възможностите за коалиране на партията след предстоящите парламентарни избори.

ДСБ не са партньор, за НДСВ зависело от равносметката и програмата

Демократи за силна България, освен че имат дясна програма, имат едно съдебно дело, което водят срещу СДС, за да докажат, че е нелегитимно, каза в отговор на въпрос Йорданов. Той посочи, че личното му мнение е, че не е склонен да вижда тази партия като партньор.

По думите на заместник-председателя на СДС е възможна коалиция с НДСВ след изборите, в зависимост от начина, по който НДСВ ще оцени своя управленски мандат и дали програмата на царската партия ще съвпада в основните пунктове с тази на СДС. Очакваме да дадат обективна оценка на мандата си, заяви Йорданов.

Той посочи, че юли е последният месец, в който може да бъде направен ремонт на кабинета и че е необходимо да бъдат сменени министрите на културата и на регионалното строителство Божидар Абрашев и Валентин Церовски.

Споделяне

Още от България