Международно ангажиран

Петър Стоянов отказа да бъде номиниран за конституционен съдия

Кризата с КС остава неразрешена, СДС ще издига нов кандидат

Петър Стоянов отказа да бъде номиниран за конституционен съдия

Президентът Петър Стоянов (1997-2002г.) отказа да бъде номиниран за конституционен съдия. Това заяви в петък вечер лидерът на СДС Емил Кабаиванов пред БНТ. "Преди по-малко от час получих писмен отговор от президента Петър Стоянов, отговорът му е кратък и ясен“, каза той. 

"Независимо от усилията, които положих, се оказа невъзможно да прекратя ангажиментите си към някои международни институции, за да приема номинацията на СДС за КС. Благодаря ви за доверието", пише в писмото на Петър Стоянов до Кабаиванов, изчетено в "Панорама”, от което става ясно, че Стоянов се измъква на пръсти от шумния политически и партиен скандал, завихрил се около номинирането му.

Във вторник СДС издигна кандидатурата за конституционен съдия на Петър Стоянов след бламираното от президента встъпване в длъжност на съдия Венета Марковска и договорка между премиера Бойко Борисов и карловския кмет Кабаиванов сините да издигнат някой на нейно място, който ГЕРБ при всички случаи ще подкрепи. Кабаиванов заяви тогава, че номинира бившия държавен глава заради "безспорния обществен авторитет и морал, който притежава“.  Като допълни, че ако бъде избран, ще бъде и естественият председател на Конституционния съд.

Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти като председател на фондацията, която оглавява. "Въпросът е мога ли без сериозни сътресения да напусна това, на което съм се посветил", каза той. "Дайте ми това време, за да взема своето отговорно решение", призова той, явявайки се на пресконференция в синята централа рамо до рамо с кмета на Карлово, който съобщи, че СДС ще издигне кандидатурата му.

По неофициална информация Стоянов е изискал пълна подкрепа от страна на парламентарната група на десните, поставяйки условие, че кандидатурата му трябва да бъде внесена от всички деветима представители на "Раковски" 134 в парламента. 

Народните представители от партията, която е част от Синята коалиция, обаче категорично отказаха да номинират Стоянов. В същото време от "Раковски" 134 твърдяха, че кандидатурата на бившия президент ще бъде издигната от парламентаристи на партията, а онези, които откажат, можело да бъдат изключени от СДС.

"Тук не говорим за имена. За нас този срам е на ГЕРБ, те направиха сглобката с другите партии, и сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии. В понеделник ще има извънредно заседание на Националния съвет на СДС. Не сме известени за това какъв е дневният ред. В парламентарната група има двама членове на НИС, които вчера не са били на заседанието, което е взело решение за свикване на НС на партията. Носят се слухове, че някои ще бъдат изключвани от СДС, всички или части от парламентарната група. В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради трохи от трапезата на ГЕРБ, в момента са си заврели главите под масата", заяви по-рано в петък депутатът от СДС Ваньо Шарков.

С отказа на Стоянов да се кандидатира, кризата с КС остава неразрешена, а срокът за внасяне на кандидатури изтича на 30 ноември, според взетото от парламента решение да открие нова процедура след безпрецедната катастрофа на ГЕРБ с Марковска.

Кабаиванов даде да се разбере, че ще изпълни възложения му от Борисов "мандат” и СДС ще излъчи друг кандидат.

"Имаме достатъчно добри юристи и експерти и съм убеден, че ще намерим в тази нова хипотеза друга достойна кандидатура и така ще покажем, че СДС поема отговорност в тежки за България моменти", заяви Емил Кабаиванов.

Решението ще бъде взето от насрочения за понеделник извънреден Национален съвет на СДС, който се очаква да премине драматично след допълнително задълбочилия се конфликт между ръководството на СДС и парламентарната група.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?