Петър Стоянов подаде оставка

Петър Стоянов подаде оставка

Лидерът на СДС Петър Стоянов подаде оставка във вторник с цел започване на “възможно най-бързо” обединяване на десницата. Още след заседанието на Националния съвет (НС) на партията на 30 май ще бъде излъчена контактна група, която да влезе в преговори с ДСБ за създаване на обща дясна формация.

Целта е процесът на обединение да бъде поне формално приключен преди местните избори през есента. Намерение за обединение обяви и лидерът в оставка на ДСБ Иван Костов.

Бившият президент на България обяви още, че се оттегля от политиката и ще се отзовава за съвет само ако “някой го повика” за това. Той ще обмисли и дали да не напусне парламента.

Във вторник Стоянов заяви, че истинското обединение на десницата може да успее само ако всички десни лидери от времето на синьото управление се оттеглят от активната политика. С тези думи той визира лидера на ДСБ в оставка Иван Костов и на ССД Стефан Софиянски.

В отговор на въпрос на Mediapool Петър Стоянов каза, че процесите на сливане на десницата трябва да се проведат без участието на старите лица. “Българското дясно може и ще се справи по-добре без нас. Това, което правя, не е театрален жест”, коментира той, повтаряйки думите на Иван Костов от понеделник.

Стоянов призова другите десни лидери също да се оттеглят, но без “лицемерие” само за да се кандидатират след това отново за ръководни постове. По думите му за обединяване на дясното е нужна “смелост, честност и самопожертвувание” от страна на старите лица на СДС. Очаква се целият Национален изпълнителен съвет (НИС) на партията да подаде своята оставка след седмица.

Както Mediapool съобщи в понеделник, СДС ще процедира по същата схема, която бе обявена и от ДСБ ден по-рано. Партията ще се ръководи от НИС в оставка до провеждането на нова национална конференция. След това ще бъде избрано ново временно ръководство, което трябва да финализира процеса на сливане на десницата. Вероятно начело на партията временно ще застане вече бившият евродепутат Мартин Димитров.

Той не присъстваше в общия кадър на поемане на политическа отговорност, тъй като е в Брюксел, за да “проведе последната си битка срещу увеличаването на акциза на дизеловото гориво”.

По информация на Mediapool от “Раковски” 134 ще предложат на ДСБ сливане на десницата под името СДС. Мотивът за това е, че всички създадени десни формации през последните години са произлезли от тази партия. Въпреки това на “Раковски” 134 демонстрираха готовност да бъдат направени отстъпки и в тази посока.

“Десният избирател не ни прие такива”

В анализа си за изборната загуба, Петър Стоянов заяви, че неговата партия е направила една много добра и позитивна кампания и не откри грешки в тази посока. “Ние бяхме наказани, защото българският десен избирател не ни прие такива. Той отказа да гласува за толкова много разделени и враждуващи едни с други формации”, обяви той.

В същото време Стоянов за първи път обяви публично, че ГЕРБ не е алтернатива за десните избиратели. По думите му анализът на изборните резултати е показал, че хората, които са с десни нагласи, не са припознали в Бойко Борисов своята политика и просто не са гласували.

В отговор на въпрос защо се отказва сега, а не през 2009 година, както беше обявил предварително, Стоянов заяви, че се е надявал при излъчване на един евродепутат СДС да излезе по-силно от тези избори. Той обяви още, че се е надявал обединението на десницата да се случи до 2009 година, но призна, че обстоятелствата са наложили по-бързите действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България