Петата Нощ на музеите у нас без особени атракции

Петата Нощ на музеите у нас без особени атракции

В събота от 19:00 часа в България за пети път ще има Нощ на музеите и галерите. Събитието доби широка популярност като на последното му издание в София имаше оригинална програма с рицарски турнир във Военноисторическия музей, нестандартни концерти, видео арт спектакъл върху фасадата на Галерията за чуждестранно изкуство, дегустация на вино и т.н. Заради кризата или по-други причини през 2010 г. съпътстващата програма на Нощта не се откроява с нещо по-интересно.

В Нощта на музеите всички големи музеи в София и страната отворят вратите си безплатно за посетителите, а в тези, в които снимането е забранено, се допуска изключение. Столична община осигурява през 2010 г. автобус, с който софиянци ще имат възможност да се придвижват от един музей до друг.

В София началото на Нощта ще е във Националния исторически музей, който залага на театрални трупи, вокално студио “Светулковци”, вокална група “Витошки камбани”, фолклорна певчевска група “Виделина”, танцови ансамбли, както и ревю с костюми от времето на Първа и Втора българска държава и от края на ХІХ и началото на ХХ век. Освен това Дует “ Червено и черно”- Милчо и Кирил, ще представят нова песен.

В Националната художествена галерия ще има изложба на шедьоври на Захари Зограф, Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и др. На фасадата на двореца ще се прожектира мултимедийна виртуална разходка на постоянните експозиции на галерията.

В Софийска градска галерия ще има два концерта – в зала II ще свирят Борислав Йоцов – кларинет и Огняна Соколова – пиано, а на стъпалата на галерията откъм Народния театър - духов квинтет в състав Кремена Ачева - флейта, Валентин Методиев - обой, Борислав Йоцов – кларинет, Мартин Стоянов – фагот и Красимир Костадинов – валдхорна.

Изложбите в галерията са три: "Другото око" на Лъчезар Бояджиев, Флавио Бонети - "Естествена История" и Богдан Александров – "Шум. Портрети на близък човек".

Тази година във Националния военно-исторически музей ще има концерт "На Българската армия с любов” с участието на Росица Кирилова, Веселин Маринов, Панайот Панайотов и формация “Вакали”.

Най-богата е програмата на Националната галерия за чуждестранно изкуство, където ще има четири концерта и три изложби (Емил Стойчев, Хънт Слонъм и Феликс Фон Койдел).

Още седем софийски музея и галерии ще бъдат отворени до след полунощ в събота.

В инициативата ще се включват Пловдив, Варна, Бургас, Силистра, Калофер, Карлово, Смолян, Враца, Ямбол и т.н.

"Нощта на музеите” е инициатива от 2005 г. на Министерството на културата и комуникациите на Франция и с времето се превърна в Европейска нощ. Музеите и галериите в цяла България отвориха врати през нощта за първи път преди пет години. Тази година се очаква в инициативата да вземат участие над 2000 музеи от 40 европейски страни.

Споделяне

Още от