Петдесет и осем изчезнали при свлачище в Мексико, 80 жертви на тропическите бури

Петдесет и осем изчезнали при свлачище в Мексико, 80 жертви на тропическите бури

Петдесет и осем души се смятат за изчезнали след като кално свлачище погреба частично планинско селище в Южно Мексико, съобщи мексиканският министър на вътрешните работи Мигел Осорио Чонг, цитиран от Франс прес.

В село Ла Пинтада, щата Гереро, са изчезнали 58 души, като не може да се уточни дали те се намират под калната маса. Спасителните екипи са евакуирали 344 души. Мнозина са ранени, най-малко един от тях - тежко. Чонг предупреди, че има опасност от нови свлачища.

От събота Мексико е жертва на тропически бури, взели по официални данни вече над 80 жертви.

В различна степен от бедствията са засегнати около 1,2 милиона души.

Броят на загиналите за съжаление се увеличи и за момента те са 80 в около десет щата, заяви директорът на "Гражданска защита" Рикардо де ла Крус на пресконференция в Акапулко – един от най-пострадалите райони - в присъствието на министъра на вътрешните работи Мигел Осорио Чонг.

Силните бури, връхлетели едновременно тихоокеанските и атлантическите брегове на Мексико - метеорологична ситуация, каквато не е имало от 55 години - предизвикаха наводнения и свлачища в голяма част от страната.

В световноизвестния мексикански курорт Акапулко мародери започнаха да разграбват магазини. В хаоса стотици грабят каквото им попадне - от телевизори до коледна украса, разказва "Ройтерс".

Летището на Акапулко е под водата и туристите не могат да напуснат курорта със самолети. Около 5400 от тях вече са превозени с автобуси до летището на столицата. Пред магазини и луксозни хотели са разположени армейски и жандармерийски части. Трудно се намира бутилирана вода, както и не достигат пари в брой, защото наводнените банкомати не работят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?