Петдесет и три години затвор за зверско убийство

Петдесет и три години затвор за шестима души, убили самотен мъж, за да му вземат апартамента,  постанови във вторник Софийският градски съд. Извършителите направиха пълни самопризнания за жестокото убийство на 59-годишния Асен Митрев. Затова делото се гледа при съкратена процедура, а присъдите са под минимално записаните в Наказателния кодекс. Петима от извършителите са роми.

Митрев бе открит мъртъв в багажника на открадната “Лада”, намерена край софийското село Волуяк през есента на 2005 г. Според съдебно-медицинската експертиза мъжът е бил запален жив, а преди това убийците, най-големият от които по това време е на 20 г., са го душили и смлели от бой. В днешното заседание прокурорът посочи, че инициатор и главен организатор на престъплението е Мариета Тодорова. Тя – каза обвинителят – e забила токчето на обувката си в гърлото на Митрев.

Съдът даде на Мариета Тодорова (родена през 1983 г.) и на Тодор Тодоров (роден през 1986 г.) по 13 години затвор при първоначално строг режим на изтърпяването. Емил Бориславов (роден 1984 г.) и на Младен Райчев (роден през 1986 г.) получиха по 11 години при първоначално строг режим зад решетките.

По време на убийството двама от съучастниците - Асен Павлов и Младен Николов - са непълнолетни, затова те получиха по две години и половина затвор.

От всички осъдени само Младен Райчев не е имал предишни криминално прояви. Той е единственият, който не е от ромски произход. Останалите са отдавна познати на полицията. Срещу тях е имало общо над 100 жалби, дознания и следствени дела за различни престъпления. Рекордьор е Тодор Тодоров, срещу когото са водени 51 дознания и 9 следствени дела.

В мотивите си за присъдата магистратите прецениха, че убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Съдът оправда обаче подсъдимите по обвинението, че убийството е довършено със запалване тялото на Митрев.

На сина на Асен Митрев бяха присъдени 30 000 лв. кръвнина от исканите 100 000. Решението на съда подлежи на обжалване или протест.

Споделяне

Още от България