Петер Алтмайер призова за единство в ЕС на търговските преговори със САЩ

Петер Алтмайер призова за единство в ЕС на търговските преговори със САЩ

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер подчерта необходимостта от единство на страните членки на ЕС при търговските преговори със САЩ, които навлизат в много важна и решаваща фаза, предаде ДПА.

Европейската комисия поиска държавите членки на ЕС да дадат зелена светлина на преговорите с Вашингтон за ограничено споразумение за свободна търговия след договореността, постигната през юли миналата година между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

САЩ обвиниха Брюксел, че бави търговските преговори и в същото време заплашват да вдигнати митата за автомобилите, изнасяни от ЕС.

Мнозина се надяват тези мита да отпаднат, като се навлезе в официални преговори, но има опасения в някои страни от ЕС, че въпросът е твърде чувствителен през призмата на предстоящите избори, насрочени през май.

Тази тема е в центъра на дневния ред на среща на министрите на търговията на ЕС в Букурещ, на която присъства и Алтмайер.

"Европейският съюз трябва да действа единно и да докаже способността си да действа", каза Алтмайер пред ДПА преди разговорите в Букурещ.

Според няколко европейски източници има разногласие по този въпрос между Париж и Берлин. Германците искат на всяка цена да избегнат мита, които ще бъдат унищожителни за този толкова важен за германската икономика сектор. Но французите се страхуват от повдигането на толкова чувствителна тема като споразумението за свободна търговия със САЩ в разгара на кризата с "жълтите жилетки" и три месеца преди европейските избори.

Идеята за споразумение ЕС-САЩ, което ще се отнася само до индустриалните стоки, дойде след визитата през юли на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон.

За всеобща изненада двамата лидери сключиха търговско примирие и поеха ангажимент да работят по този въпрос. Но от тогава няма голям напредък в преговорите между американците, концентрирани на друг търговски фронт, този с Китай, и европейците, които са по-скоро доволни от крехкото равновесие с Вашингтон, отбеляза АФП.

Тръмп обаче отново отправи заплаха в сряда да наложи допълнителни мита за вноса на европейски автомобили, след като получи доклад от министерството на търговията относно автомобилната промишленост, чието съдържание засега остава поверително.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?