Петгодишни на училище заради липса на места в столичните забавачки

Поради липса на места в детските градини в София, 5-годишните деца ще провеждат задължителното си предучилищно обучение в училища. За целта в 25 столични училища ще бъдат разкрити 31 групи за петгодишни, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Разкритите групи ще са с целодневен престой за децата, като ще им бъде осигурено извънкласни занимания – спорт, езикова подготовка и изкуства. Те ще се финансират от програмата за извънкласни дейности, посочи Фандъкова.

 

За 5-годишните малчугани в София са осигурени 660 места в училищата и още 9500 места в детски градини, съобщи зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов. Той посочи, че в някои училища няма интерес за записване на 5-годишните хлапета и половината от общия брой местата са незаети.

 

Родителите не искат да записват децата си на 5-години в училище, защото те трудно издържат цял ден без следобеден сън. Практиката при шестгодишни, които ходят на предучилищна подготовка не в забавачка, показва, че около 16-17 часа децата заспиват от умора.

 

Общината инвестира 600 000 лева за подобряване на условията в 25-те училища, където се разкриват места за 5-годишни. В 99 столични училища има места за 6-годишни деца.

 

Заедно с групите в училищата, места за 5-годишните деца, които попадат в задължителния образователен обхват, ще има и в предстоящите за откриване пет нови детски градини до края на годината, както и в други шест, чието строителство предстои да започне, каза Фандъкова.

 

Записването за групите за 5-годишните ще става по обичайния ред - чрез информационната система.

 

Столична община е изпратила 1090 електронни писма до родителите на 5-годишни деца, които не са обхванати в общинските детски градини, но са кандидати за тях в информационната система на общината. Получени са 400 отговора, в които родителите са съобщили, че част от децата посещават детски градини в страната, други са в чужбина, а трети са в частни детски градини. При нито един от тези случаи децата не са отписани от системата за кандидатстване в детските градини, каза Тодор Чобанов.

 

Всяко дете, което попада в образователния обхват и е кандидатствало в системата, ще бъде издирено и установено дали посещава друга образователна структура, посочи Чобанов.

Споделяне

Още от България