Пети банкомат бе взривен в София за малко над месец

Снимка: БНР

Пети банкомат бе взривен в София за малко повече от един месец. Този път е разбита машина до хипермаркет в кв. "Редута". Сигнал за поредния подобен случай е подаден в столичната полиция в 4.50 часа в сряда, съобщи БНР.

Запазва се тенденцията при тези престъпления в София обирджиите да използват бутилки със сгъстен въздух или газ под налягане, които поставят в задната част на набелязания банкомат.

От взривната вълна са изпочупени част от витрините на близкия хипермаркет. По първоначални данни в устройството е имало около 60 000 лева. Банката извършва ревизия, за да се установи точният размер на откраднатата сума. За щастие при взрива няма пострадали.

"Взривяването на банкомати беше актуално преди няколко години в Западна Европа. Предполагам, че от там е заимствано и в България", коментира главният секретар на МВР Младен Маринов, който присъства на церемонията по отбелязването на професионалния празник на полицията.

Той обаче отказа да даде повече подробности, нито да посочи дали става въпрос за една банда или няколко, тъй като престъпниците ще разберат с какви данни разполагат разследващите.

Само преди десетина дни две устройства бяха взривени един след друг в столичните кв. "Левски" и "Банкя". Преди това в ранните часове на на 5 октомври бе разбит и банкомат в кв. "Дружба 2", от който бяха задигнати около 53 000 лева. В нощта срещу 28 септември пък с газ беше взривен и банкомат на бул. "Цариградско шосе" – срещу сградата на болница "Света Анна".

Месец по-рано, в нощта срещу 28 август, обирджии използваха бутилки сгъстен въздух, за да откраднат парите от банкомат в банков клон в блок 25 в кв. "Младост". При взрива около 10 000 лева се разпиляха наоколо, заради което се наложи полицията да загради допълнително района. Засега няма задържани за нито един от тези случаи.

Във връзка със зачестилите набези срещу кешови устройства вътрешният министър Валентин Радев разпореди в края на октомври подчинените му да вземат допълнителни мери за сигурност, включително и като за пореден път проверят дали банките изпълняват предписанията на полицията.

Въпреки очевидния бум на тези престъпления от лятото насам в София, МВР шефът изрази увереност, че те са "спорадични", а не дело на тясно специализирана престъпна банда. "Мога да кажа, че те не го правят, даже, правилно, няма да ги учим как става това, но засега виждам, че се учат, буквално. От професионалистите го чуваме и аз самият съм близо до темата. Мисля, че много бързо ще се справим с тези, поне, които разбиват", демонстрира спокойствие Радев на 27 октомври.

 

Споделяне

Още от България