Пети ден на многохилядни протести в Украйна

Меркел напомни на Русия, че Студената война е приключила

Пети ден на многохилядни протести в Украйна

Хиляди хора протестираха за пети ден поред в центъра на Киев и други градове в страната в знак на протест срещу отказа на украинското правителство да подпише споразумението за асоцииране с ЕС с перспективата да подобри отношенията си с Русия.

Според АП на площад "Независимост" в Киев са се събрали над 5000 души, които са слушали музика и песни часове преди вечерния митинг. Преди това няколкостотин души демонстрираха пред сградата на правителството с призив за освобождаване от затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко.

През последните дни демонстрациите на привържениците на евроитеграцията на Украйна ставаха на две места в Киев. В сряда следобед протестиращите от площад "Европейски" вдигнаха палатките си и се преместиха на площад "Независимост", който през 2004 г. бе център на т. нар. Оранжева революция.

По повод решението на Украйна да отложи подписването на споразумението за асоцииране, германският канцлер Ангела Меркел отправи послание към Кремъл: "Студената война приключи".

"Сега трябва да преодолеем последните остатъци от Студената война и ще участвам в това с удоволствие", каза Меркел на пресконференция в Берлин преди заминаването си за срещата на върха на Източното партньорство на ЕС във Вилнюс.

"В момента имаме структурен проблем: сближаването с Европа все още се разбира в Русия като отдалечаване от Русия. Трябва да преодолеем този манталитет на "или-или". Страните от Източното партньорство няма да успеят сами. ЕС, и в това виждам специален дълг за Германия, трябва да разговаря с Русия, за да се излезе от този манталитет", заяви Меркел, която в четвъртък ще се срещне с украинския президент Виктор Янукович.

Във вторник украинският премиер Микола Азаров съобщи, че решението на Украйна е, защото страната е била разубедена да подпише от Русия. Причината е натискът на Кремъл към Киев за присъединяване към създадения от Русия Митнически съюз заедно с други бивши съветски републики, отбелязва Франс прес.

По повод казуса с бившия премиер Юлия Тимошенко, която все още се намира в затвора, украинският президент Виктор Янукович заяви, че осъдената трябва да заплати за щетите,
които е нанесла на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Съдът ще реши дали тя е извършила престъпление и ако е, ще трябва да възстанови средствата и едва след това да се говори за освобождаването ѝ. Въпросът за Тимошенко е въпрос за 15 години от живота на Украйна. Днес партньорите ѝ са в различни затвори в различни краища на света, днес Украйна плаща на Русия заради Тимошенко дългове за газ, които тя направи, а средства преведе в офшорни зони", каза Янукович пред украински телевизии.

"Проблемът за Юлия Тимошенко не трябва да бъде пречка пред европейската интеграция на Украйна", се казва в изявление на сайта на президентството. "Какво е Европейският съюз - съд?", цитира се въпрос на Янукович от изявлението, дни преди срещата на върха на ЕС, където той трябваше да подпише ключово споразумение за свободна търговия.

Президентът оспорва становището на Брюксел, че процесът срещу Тимошенко е политически мотивиран.

Тимошенко, която в сряда навършва 53 години, е в гладна стачка заради решението на Киев да се откаже от споразумението с ЕС. През 2004 г. тя поведе Оранжевата революция, която попречи на първия опит на Янукович да стигне до властта.

Изпращането ѝ в затвора за злоупотреба с власт предизвика критики в Украйна и в чужбина. Брюксел се опитваше да осигури освобождаването ѝ като условие за подписването на споразумение за асоцииране на Украйна.

Междувременно Янукович и председателят на Върховната рада Володимир Рибак са отказалии във вторник да приемат делегация на литовския парламент, оглавявана от неговия председател Лорета Граужинене, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки литовското национално радио.

Делегацията е имала за цел да убеди украинските ръководители да преразгледат своя отказ да подпишат споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Вместо това литовските гости са участвали в митинг на привърженици на украинската евроинтеграция, съобщава ИТАР-ТАСС.

В сряда българското правителството одобри проект за споразумение за асоцииране между ЕС и Европейската общност за атомна енергия от една страна и Украйна от друга. То ще бъде подписано при условията на последваща ратификация. Решението на кабинета е знак за готовността на страната ни да подкрепи европейската перспектива на Украйна, съобщава правителственият пресцентър.

Сключването на споразумението за асоцииране ще спомогне за ускоряване и задълбочаването на политическите и икономически отношения между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на вътрешния пазар на ЕС, включително чрез създаването на зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия. Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?