Пети ден продължава бедственото положение в Габрово и Трявна

Пети ден общините Габрово и Трявна са в бедствено положение заради разразилия се на 14 март ураганен вятър. Щетите са за милиони левове.

Екипите на фирмата "Енерго Про" продължават работят за възстановяване на електрозахранването на абонатите, свързани в мрежата за ниско напрежение, информираха от общинския щаб по сигурността в Габрово.

Преди ден електрозахранването към селата в общината беше възстановено. Учебните занятия в града от вторник са възстановени.

Продължава разчистването на паднали дървета, клони и строителни материали.
Пет общински комисии оценяват по места причинените от урагана щети в частни и в обществени сгради. Подадени са 100 заявления за помощ за възстановяване.

В Тревненско все още осем села са без ток. Две големи фирми на територията на общината - "ЕМКО" ООД и "РИГ", също са без ток заради прекъснат далекопровод. В общинската приемна за граждани, пострадали от бедствието, са постъпили 45 сигнала.

Предстои експертна комисия да извърши оценка на щетите.

В Русе във вторник скоростта на вятъра достигна до100 км/час. По данни на метеоролозите бурният вятър е продължил около 40 минути, но няма постъпили сигнали за сериозни инциденти.

По време на бурята е паднала част от конструкцията на балкон на стара къща, намираща се в центъра на града, на чийто първи етаж е разположен магазин. При инцидента няма пострадали.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?