Петилетката 2015 - 2019 г. е най-горещата в историята

Месец юли 2019 г. счупил абсолютния температурен рекорд

Петилетката 2015 - 2019 г. е най-горещата в историята

Петгодишният период от 2015 до 2019 г. е бил най-горещата петилетка, откакто се водят подобни статистики, става ясно от доклад на Световната метеорологична организация.

Документът беше публикуван в неделя, в навечерието на срещата на върха за климата, която ще се проведе утре в ООН.

Докладът е въз основна на предварителни оценки, тъй като периодът все още не е приключил. Съпоставено с предишния петгодишен период, през настоящата петилетка средните температури са били по-високи с 0.2 градуса по Целзий. В сравнение с периодите през 1850-1900 г. температурите през петгодишния период са били по-високи с 1.1 градуса по Целзий, допълва Франс прес.

Генералният директор на СМО Петери Таалас призова за утрояване на усилията за намаляване на емисиите на парникови газове с оглед изпълнение на целта за задържане на повишението на глобалните температури под 2 градуса по Целзий до 2100 г.

В доклада на СМО се казва, че признаците и въздействието на климатичните промени, като покачване на морското ниво, топене на ледовете и екстремни метеорологични феномени, са се увеличили през периода 2015-2019 г.

Последните данни потвърждават тенденцията от предишните четири години, които са били най-горещите, откакто се водят подобни статистики, тоест от 1850 г. Стана известно също така, че месец юли 2019 г., белязан от няколко горещи вълни, по-специално в Европа, е счупил абсолютния температурен рекорд, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят