Петима българи в плен на сомалийски пирати

Петима българи в плен на сомалийски пирати

Сомалийски пирати похитиха химическия танкер "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг, в чийто 26-членен екипаж има граждани на България, Русия и Турция.

Говорителят на Министерството на външните работи (МвнР) Драговест Горанов потвърди, че на борда на похитения кораб има петима българи. Екипажът на кораба е от 26 души.

В МВнР е задействан кризисния щаб. За случилото са уведомени и роднините на петимата българи.

Похитените български моряци са наети от варненската фирма "Зодиак морски агенции-Варна" ООД. Мъжете са на възраст между 34 и 46 години. Четирима от тях са от Варна, а един - от Русе.  

Танкерът отплавал от Испания за Тайланд. Корабът превозва 13 тона химически вещества, използвани в производството на пластмаси, които не са опасни при съответните условия на транспорт.

Пирати го превзели в понеделник в Аденския залив и го отклонили към Сомалия. Сигналът за бедствие е подаден в понеделник в 14.20 часа по Гринуич, а в 17.10 часа от мостика на танкера са се обадили на патрулиращите кораби от операцията "Аталанта", че плавателният съд е отвлечен от пирати.

Все още не е осъществен контакт с похитения танкер. Морската практика в подобни случаи сочи, че вероятно искания от страна на пиратите ще бъдат предявени, когато плавателният съд спре в определено пристанище на Сомалия.

В екипажа на отвлечения танкер има също граждани на Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия, предаде ИТАР-ТАСС.

Само няколко часа по-късно пиратите отвлекли втори кораб, плаващ под панамско знаме, с 19 души екипаж.

През април корабът "Malaspina Castle” с 16 български моряци на борда бе отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив.

Освен 16-те българи, на борда на кораба имаше руснаци, украинци и филипинци. След продължили около месец преговори и плащането на откуп, заложниците бяха освободени

Споделяне

Още по темата

Още от България