Петима българи задържани в Германия и Бразилия за трафик на кокаин

Петима българи задържани в Германия и Бразилия за трафик на кокаин

Петима български моряци са задържани за участие в международен канал за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа и Близкия изток, съобщи в неделя на нарочна пресконференция Чавдар Георгиев, началник на отдел в Национална служба "Сигурност" (НСС). Българите са от екипажите на корабите "Петимата от РМС" и "Лиляна Димитрова", а общото количество задържан висококачествен кокаин от цялата група по трафика, в която участват и чужди граждани, е 103 килограма.

От началото на октомври се работи по разкриване на канал за трафик на кокаин, операцията е дългосрочна, каза Георгиев. Двама моряци от кораба "Петимата от РМС" са участвали в трафика.

На 1 декември, в резултат на взаимодействие на НСС с партньорски служби и след предоставена от българското контраразузнаване в Германия на пристанище Нордхайм при слизане на част от екипажа от кораб "Лиляна Димитрова", са задържани с 10 килограма кокаин български моряци, обясни Георгиев. При обиск в каютите на моряците са намерени още 10 килограма кокаин.

Същия ден в Бразилия са задържани български граждани, пренасяли 11 килограма кокаин. Арестувани са и бразилски граждани с общо 39 килограма кокаин. В хода на продължаващата операция бразилската полиция е арестувала още 10 души, участващи в наркоканала, а на 6 декември е задържан и българинът Орлин Николов Йорданов. За него има данни, че е криминално проявен.

За акцията в Бразилия и арестуваните там българи бе съобщено от местните медии още в петък.

В резултат на цялата операция на европейска територия са заловени двама български граждани с общо 20 килограма кокаин, а в Бразилия - трима българи с 43 килограма кокаин. В задържаните 10 бразилски граждани са открити над 40 килограма кокаин. Общото количество досега на задържания кокаин е 103 килограма.

Двата кораба – „Лиляна Димитрова” и „Петимата от РМС” - са свързани с канала, като единият е пътувал със стока към Европа, а другият е бил на територията на Бразилия на пристанище Паранагуа, отбеляза Георгиев.

Корабите са собственост на параходство „Български морски флот”, но били отдадени под наем на чужди фирми. Екипажите им обаче били от българи. Според служителя на контраразузнаването нямало данни официално български фирми да са участвали в наркоканала. Той допълни, че службите в Бразилия ще дадат информация дали кокаиновият канал е тръгвал оттам или страната е била междинна спирка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?