Петима британци ще бъдат репатрирани от Гуантанамо

Петима британци, задържани в Гуантанамо, ще бъдат освободени през следващите 24 часа, съобщи снощи британският министър на вътрешните работи Дейвид Блънкет, отговаряйки на въпрос след словото си в юридическия факултет на Харварвдския университет, предаде Ройтерс.

Той добави, че според него е по-добре останалите четирима британци, които остават сред задържаните заподозрени терористи в лагера в базата Гуантанамо, да бъдат съдени в САЩ, въз основа на доказателствата, които вече са събрали от американците при разпитите им. Четиримата са били бойци в Афганистан. Двама от тях са от малката група, предвидена да бъде изправена пред военни трибунали.

Американски представители са казали пред британски вестник, че четиримата са твърде опасни, за да бъдат освободени.

Държавният департамент на САЩ не потвърди новината, а военни източници казаха, че няма да коментират докато не приключи процедурата, предаде Си Ен Ен.

Предстоящото освобождаване на затворниците става след като семействата на задържаните от Европа отидоха до Вашингтон и настояваха за по- справедливо правосъдие за роднините си.

Те бяха придружени от бившия бейрутски заложник Тери Уайт, който каза, че задържането без съдебен процес - както е в лагера Гуантанамо, Куба, е подобно на неговото.

Азмат Бег, който е баща на един от четиримата затворници, които остават в САЩ, каза пред Би Би Си: "Ако доказателствата са срещу него, нека бъде обвинен, и ако медицински преглед докаже, че той може да бъде съден, нека го съдят и ако го признаят за виновен, нека бъде наказан според закона".

Споделяне

Още от Свят