Петима чуждестранни медици, убити от талибаните в Афганистан

Петима мъже - всичките американци, и три жени - американка, германка и  британка, на медицинска мисия са били убити от талибани, които нападнали от засада автомобилите им в отдалечен район в североизточен Афганистан, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на хуманитарната организация, за която са работели медиците.

Дърк Франс, директор на International Assistance Mission, заяви, че  8-членният медицински екип заедно с двама афганистански преводачи пътувал към Кабул от очна клиника в североизточната провинция Нуристан, когато бил нападнат от талибани в провинция Бадахшан. Групата решила да мине през Бадахшан на път към столицата, защото смятала, че от там маршрутът е по-безопасен.

"Тази трагедия ще засегне негативно способността ни да помагаме на афганистанския народ, което правим от 1966 г.", се казва в декларация на организацията.

Сред убитите бил ръководителят на екипа Том Литъл, офталмолог от Делмър, Ню Йорк, който работел в Афганистан от повече от 30 години.

Говорител на талибаните пое отговорността за нападението срещу чужденците, като каза, че те шпионирали за американците и проповядвали християнство.

Началникът на полицията на Бадахшан съобщи, че телата на убитите били открити вчера до трите им джипа, надупчени с куршуми. Местните жители ги предупредили, че районът е опасен, но чужденците им казали, че са доктори и не се страхуват.

Полицията не изключи възможността мотивът за нападението да е грабеж, тъй като у убитите не били открити нито документи, нито вещи.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?