Петима държавни служители уволнени за корупция през 2002 година

Петима служители в държавната администрация са уволнение за корупция през 2002 година, става ясно от доклада за състоянието на администрацията през миналата година, разгледан днес от правителството.

След заседанието министърът на държавната администрация Димитър Калчев заяви, че най-много сигнали за корупция в администрацията през 2002 г. са получени в МВР - 264, в Агенция "Митници" - 150 и в Агенцията за държавен и вътрешнофинансов контрол - 147.

От областните управи, най-много сигнали за корупция са получени във Видин - 27 и Габрово - 11. При общинските администрации най-много оплаквания е имало в Столична община - 18 и в Божурище - 30.

1239 наказания са били наложени през миналата година. В централната администрация са били наказани 891 служители, в областните - 33, в общинските - 315.

Най-много дисциплинарни наказания са наложени в данъчната администрация - 302, следва ги митническата администрация - 153 и изпълнителна агенция "Пътища" - 58.

Докладът показва, че под 15% от служителите в общинските администрации имат компютърна грамотност. Затова през тази година ще продължи обучението им,у като се включи и подготовка по чужд език, каза още Калчев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?