Петима кандидати купиха документи за “България Ер”

Петима кандидати купиха документи за “България Ер”

Петима кандидати за приватизацията на “България Ер” купиха заявления за участие в процедурата до приключване на крайния срок, обявен от Агенцията за приватизация, съобщиха за Mediapool отлично информирани източници във вторник.

Според запознати това са свързаната с ТИМ българска авиокомпания “Хемус Ер”, която винаги е заявявала публично интереса си за националния превозвач, “Австрийските авиолинии”, Гръцко-американски консорциум, участвал като кандидат и за приватизацията на гръцкия национален превозвач "Олимпик еърлайнс". Според атинската преса, в приватизацията на техния национален превозвач е кандидатствал американският консорциум “Олимпик инвестърс”, представляван от гръцкия адвокат Димитрис Алексакис.

Точно преди изтичането на крайния срок във вторник се появили и още двама кандидати – една гръцка и една италианска авиокомпания. По неофициални сведения това са частната гръцка авиокомпания “Ейгиън еърлайнс”(Aegean Airlines), която отскоро лети от Атина до София, а също и сред фирмите, подали оферти за гръцкия национален превозвач “Олимпик” и италианската авиокомпания “Ер Уан”.

От Агенцията за приватизация (АП) съобщиха по рано през деня, че ще обявят в сряда броя и имената на кандидатите, закупили заявления за участие в приватизацията.

Конкурсната документация не съдържа подробности за състоянието на авиокомпанията. Тепърва АП ще реши дали кандидатите отговарят на изискванията, описани в стратегията за приватизация, одобрена от парламента. Ако те бъдат допуснати до участие в процедурата ще могат да си купят информационния меморандум на дружеството с правния и финансовия анализ на дружеството.  

Цената на информационния меморандум е 5 000 лева.

Държавата продава 30 159 акции от националния превозвач “България Ер”, които представляват 99,99% от акциите на дружеството.  

Кандидатите трябва или да са стратегически инвеститори – т.е. също авиокомпании с годишни приходи от авиационни услуги за над 150 млн.евро и превозени над 750 хиляди пътници, или да са финансови групи, които управляват активи за над 250 млн.евро и притежават дялове на обща стойност за над 150 млн.евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?