Петима лекари са дадени на прокуратурата

Петима лекари от Видинско са дадени на прокуратурата. Това съобщи в сряда пред журналисти директорът на Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК) във Видин д-р Валери Вълчев.

Трима стоматолози и двама лични лекари с договор към РЗОК са дадени на Районна прокуратура във Видин за това, че са записвали в списъците си несъществуващи и дори починали лица, подправяли са амбулаторни листове и са отчитали неизвършена медицински услуги.

След проверки на констатиран рецидив на деянието им случаите са дадени на Районна прокуратура, но оттам са отказали да образуват съдебно производство, защото са определили случаите като незначителни, каза Вълчев.

В момента РЗОК обжалвала решението пред Видинския окръжен съд.

Вълчев допълни, че преди три години за дописване в пациентската листа  Видинският окръжен съд е осъдил семейния лекар със символичната глоба от 100 лева - стойността на незаконно присвоените средства за надписаните пациенти по тогавашната стойност на потребителската такса.

Това не е единственият случай на злоупотреби, който констатират регионалните здравни каси през последните месеци. През юни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обявиха, че имат данни за лекари, които работели едновременно на шест различни места.

За това нарушение НЗОК глоби лекарите по 90 лева за неизпълнение на работния график, тъй като само това позволяват правомощията на НЗОК, казаха тогава от касата.

Министърът на здравеопазването също обеща, че ще се затегнат мерките за корупция в системата на здравеопазването, като заплаши лекарите, които вземат пари под масата с уволнение.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?