Петима от 13-те граничари, пуснали без проверка пасажери на летището, са уволнени

Петима от 13-те граничари, пуснали без проверка пасажери на летището, са уволнени

Близо три месеца след като граничарите на Летище София пропуснаха без елементарна проверка половината от пасажерите на полет от Франция, вътрешният министър Валентин Радев най-сетне обяви наказанията.

Петима от общо 13-те служители на МВР, отговорни за случая, са уволнени, като четирима от тях са граничари, които са били тогава на смяна, но не са си вършили работата, стана ясно от обясненията на МВР-шефа.

Сред уволнените е и шефът на регионалната дирекция "Аерогари", под чието ръководство е граничният контрол на летището, обясни министърът.

Четирима са получили забрана да бъдат повишавани в длъжност за срок от 3 години, един е напуснал сам, а другите трима са с по-леки наказания, които не станаха известни.

Скандалният случай от 21 март, когато цяла смяна гранични полицаи напуснаха постовете си на летище "София", предизвика скандал и поредица политически коментари. Веднага след оповестяването му, вътрешният министър заключи, че не бил предизвикан умишлено, а заради "нещо като немарливост".

По-късно бе назначена проверка, която препоръча наказания, но Радев съобщи, че наказанията са върнати за нова проверка, за да не ги върне съда.

Скандалът бе изследван първо от пряко подчинената на Радев дирекция "Вътрешна сигурност".

Успоредно течеше и вътрешна проверка на главната дирекция "Гранична полиция", която трябваше да прецизира наказанията на първоначално отстранените от работа общо 13 униформени. От думите на Радев стана ясно, че накрая в изясняването на случая се е включила и дирекция "Човешки ресурси", която на свой ред дала становище, което обаче се разминало с предишното.

Тогава министърът уточни, че сравнявайки предложените от "Гранична полиция" наказания с изводите на "Човешки ресурси", е установил разминаване.

В крайна сметка прецизирането на проверката отне още месец и наказанията бяха оповестени в последния работен ден на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България