Петима от "Атака" заминават за Крим като наблюдатели на референдума

Проруски активисти от частите за саоотбрана в Крим.

Петима депутати от "Атака" заминават за Крим, за да бъдат наблюдатели на референдума, който ще се проведе в неделя, съобщи лидерът на партията Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

 

"Атака" ще признае референдума в Крим, каза още Сидеров. Заради изявлението на външния министър Кристиан Вигенин, че България няма да признае референдума за присъединяване на Крим към Русия, Сидеров настоя за оставката му и изрази готовност да предложи негов заместник.

 

"Не може Западът, САЩ, да признаят независимостта на Косово, а сега да не признава референдума", коментира Волен Сидеров.

 

Освен депутатите от "Атака", в Крим ще действат и български доброволци, организирани от бившия атакист Павел Чернев и лидера на Националистическа партия на България Симеон Костадинов.

 

Чернев съобщи по-рано, че заминава за Крим като доброволец, за да защитава правата на българското малцинство там по покана на кримското правителство. Костадинов от своя страна разкри, че и тази мисия ще бъде ангажирана със следене на изборния процес.

 

"Втората ни мисия, която все още подготвяме, е да сформираме българска дружина, която при нужда да направи щаб на българска отбрана в Украйна”, добави още Костадинов пред Нова телевизия преди два дни.

 

Кметът на Тополовград Божин Божинов също заминава като доброволец в Крим заедно със заместник-председателя на общинския съвет Красимир Иванов. Там те ще бъдат наблюдатели заедно с Павел Червен от "Православна зора", каза той преди два дни и уточни, че целта е да помагат на българите там, които имали нужда от защита.

 

Предполагам, че ще останем около 10 дни, но не се знае как ще се развият нещата, обясни Божинов.

Павел Чернев твърди, че доброволците ще пътуват на собствени разноски, а на международните наблюдатели като тези от "Атака" разходите се поемат от проруското правителство на украинската автономна република Крим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят