Петима от "Килърите" обвинени за ликвидирането на Юри Галев

Петима от "Килърите" обвинени за ликвидирането на Юри Галев

Петима от групата на "Килърите" са обвинени за убийството на бившия общински съветник и президент на футболен клуб "Рилски спортист" Юри Галев. Останалите 15 човека, задържани при операцията на МВР, са разпитани и освободени. Това стана ясно в събота на специална пресконференция по случая. В почивния ден пред медиите застанаха премиерът Борисов, вътрешният министър Цветанов, главният.-секретар на МВР Калин Георгиев, зам.-главният прокурор Бойко Найденов и множество полицейски началници.

За поръчител на стрелбата срещу Галев бе посочен Янко Попов – Туци от Самоков, който е бил много близък с покойния бос от СИК Милчо Бонев – Бай Миле и е поддържал топли връзки със структурите на бившата силова групировка.

Председателят на федерацията по сумо Петър Стоянов – Вожда и Васил Костов – Васко Кеца от Червен Бряг са организаторите на покушението. Между тях е имало сериозна комуникация, която се прекъсва "при подаването на последващите действия в осъществяването и извършването на покушението", обясни Цветан Цветанов.

Методи Иванов, криминално проявен, осъден с "тежка присъда" пробация за притежание на взривни вещества, е човекът, който е съхранявал и дал оръжието за убийството на Галев. В неговия дом са открити автомат "Карашников", пушка, 4500 патрона и малко количество фалшива валута. Извършител на покушението е Георги Петков – Дачи от Червен Бряг.

Безспорни доказателства

Безспорни са доказателствата, че тази група е подготвяла убийството на Галев за седмицата преди то да бъде извършено. Тогава обаче е бил рожденият ден на сина на Галев. Предварителната подготовка на групата е била да убият Галев около четири часа сутринта, когато той обикновено се прибирал от Самоков в родното си село Бели Искър. Тогава обаче Галев се прибрал след шест часа сутринта, което отлаожило покушението.

Цветанов каза, че е изключително удовлетворен, защото за една година са създали екипна работа между всички институции, ангажирани със случая. Той благодари на всички, които са работили по него. Това бил малък екип от хора, за да се ограничи изтичането на информация. "Бяхме много предпазливи в Червен бряг, защото имахме информация за съпричастност към Васко Кеца за един полицай от града. Този полицай е задържан и са му повдигнати обвинения за лихварство", обясни Цветанов.

Широк спектър от мотиви за покушението

Премиерът Борисов очерта широк спектър от мотиви за убийството на Юри Галев. Той обясни, че задържаните са свързани с бригадите на Бай Миле, със сводничеството, с кумската връзка със Стетан Йосич, наркопазара, проституцията, дърводобива, туризма. Във всичките тези дейности тези хора са държали и държат позиции, обясни Борисов. Все пак бе посочен и личен конфликт между Янко Попов – Туци и Юри Галев.

На въпрос колко струва убийството на Галев, Борисов отговори, че "това е търговска тайна".

Още доста убийства

В хода на разследването ще видите, че ще излязат още доста убийства и подготовки за убийства, продължи премиерът. Имаме доста оперативна информация за участие на всяко едно от тези лица и в други убийства, допълни го Цветанов.

Той посочи, че Васко Кеца е организатор на убийството на бизнесмена Румен Рачев от Шумен, който бе разстрелян преди година.

"По безспорен начин е доказано, че две лица са извършителите на убийството на Рачев. Това са две момчета от Червен бряг , но за съжаление, след като събрахме достатъчно доказателства за извършването на това убийство, лицата са в неизвестност. Нашето предположение е, че тези лица може би са ликвидирани, за да не бъде разплетена схемата. Васко Кеца е бил задържан по това убийство", заяви Цветанов.

"За съжаление тези от Шумен няма да ги намерите, сигурно след години ще им излязат костите от някъде", каза Борисов, като визира двете момчета от Червен Бряг .

"Всеки, който е познавал Юри Галев, знае, че за да посегнеш на Юри Галев, трябва да си с много силен характер, а те са го гласили няколко пъти", каза Борисов, за да подчертае, че разбитата група се е занимавала с тежка престъпна дейност.

Политически отговор

Борисов похвали изключително много работата на МВР и прокуратурата по случая и я определи като "майсторска". С тази операция искам чисто политически да отговоря на тези, които всякак ме притискат да съкращавам в МВР.

"Няма да го направя, защото хората работят много, мотивираме се и всякакъв стрес в системата би предизвикал обратна реакция, а в момента са набрали скорост, много добра координация с прокурора и ДАНС, много силни екипи, които си имат доверие. Аз съм убеден, че догодина докладът в Брюксел ще бъде много по-добър", добави Борисов.

Той използва случая да поговори и за съда. "Ние за разлика от колегите от съдебната система не се обиждаме от препоръките или забележките. Виждате колко внимателно всяка една от тези препоръки колегите на всяко едно ниво се стремят да избегнат”, коментира още премиерът.

"Кой съдия има морална воля, кой съдия като чукне с чука, човекът който държи взрив и автомати и 4500 патрона, карабини, си ляга спокойно вечерта, за това, че този човек трябва да отиде на пробация", заяви Борисов по повод пробационната присъда на Методи Иванов за държане на взривове.

"Ей сега искам моят приятел Лазар Груев (председателят на Върховния касационен съд – бел. ред) да излезе и да каже: Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ми вече тежат тези трупове. Как така гранатомети задържахме – условна присъда – пробация”, възмути се с повишен тон премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България