Петима от похитителите в газовото находище в Алжир са арестувани

Жертвите сред заложниците са повече от обявените

Контролни пунктове край газовото находище в Ин Аменас

Петима заподозрени членове на ислямистката групировка, която взе за заложници над 800 работници на газовото находище Ин Аменас в Алжир, са били заловени живи по време на атаката на правителствените войски срещу похитителите, приключила в събота. Таво предаде ББС в неделя, цитирайки нови данни след обявените по-рано информации за убити 32 похитители и 23 заложници при акцията в Ин Аменас.

Броят на жертвите сред работещите, включително чужденци, обаче изглежда ще нарасне, след като при разчистването на терена на проведената операция в неделя бе съобщено за открити 25 тела на служители на газовото находище. Великобритания, САЩ, Норвегия и Япония съобщават за свои граждани, работили на сондите, които все още са в неизвестност.

Според официалните власти в Алжир атаката на правителствените войска, която започна в петък, е била наредена след като бойците на ислямистката групировка започнали да избиват заложниците.

Министърът на комуникациите на Алжир Мохамед Саид заяви по-рано, че похитителите са били от шест различни държави, сред които арабски и африкански държани, но и страни извън Африка. Саид допълни, че в следващите часове ще има окончателна информация за жертвите на заложническата криза в Ин Аменас.

По-рано през деня бе съобщено, че около 30 чужденци, работили в газовото находище все още са в неизвестност и предположенията бяха, че те също са загинали.

От японската корпорация "Джей Джи Си“ съобщиха, че не им е известна съдбата на 17 техни служители в находището, от които 10 са японци, а останалите са от други националности. Британските служби информират за седмина техни граждани в неизвестност след инцидента, като за трима се смята, че са загинали. От Финландия също информират за изчезнали техни граждани, но бройка не се съобщава. Според ББС има петима норвежци в неизвестност. Не е изключено всички те да са мъртви и последвалите съобщения за бройката на труповете на заложници потвърждават тези очаквания..

Властите на Алжир обявиха официално, че по време на операцията по освобождаването на взетите заложници в находището са били убити 23 заложника и 32 похитители. Сред жертвите са жители на Великобритания, Франция, Румъния и САЩ. Алжирската армия обаче успя да освободи общо 685 алжирци от взетите заложници и 107 чужденци.

Похитителите са били част от групировка, свързана с терористичната мрежа "Ал Каида“. Те завладяха територията на газовото находище Ин Аменас на 16 януари. Още при атаката бяха убити двама от служителите – британец и алжирец. Ден по-късно правителствените войски атакуваха обекта, включително с бойни хеликоптери. Операцията по освобождаването на заложниците приключи в събота.

Смята се нападението над находището е ислямски ответен удар на оказваната от Алжир помощ на Франция във военната операция на територията на Мали, където властите се борят с въстаници ислямисти.

В неделя председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой разкритикува взимането за заложници на служителите в газовия комплекс. "Осъждам ужасните действия, извършени от терористите в Алжир, и дълбоко съжалявам за трагичната смърт на невинните заложници, сред които има и европейски жители”, се посочва в изявлението на Ромпой.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят