Петима от задържаните за тероризъм остават в ареста

Сред тях е и българката Исения Асенова

Снимка: БГНЕС

И петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста, реши в неделя спецсъдът, като взе за тях мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Гледането на мярката днес не започна веднага, съдията даде 40 минути на адвокати на един от обвиняемите да се запознаят с материалите.

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

По-рано прокуратурата поиска постоянен арест само за петима от всички 43 души, задържани при акцията в петък по разследване за престъпления срещу републиката.

Постоянно в ареста остават Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова.

В събота стана ясно, че прокуратурата е обвинила шестима души след петъчната акция заради парични преводи към организации, за които има данни, че се занимават с тероризъм. Едно от шестте лица е обвинено задочно и е обявено за международно издирване.

На шестимата са повдиганти по две обвинения. Първото е за това, че от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. всеки един от тях поотделно е извършвал небанкови парични операции по метода "хавала" в особено големи размери. "Общо от всички лица - не по-малко от 25 млн. евро", каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Шестимата са участвали в купуването на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до Сирия. По думите на Арнаудова всички тези действия са извършени от тях с идеята, че ще бъдат използвани за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

"Второто обвинение, което всяко едно от лицата са получили, е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100", обясни Арнаудова.

Арабската "Хавала" е анонимна и добре работеща система за превод на пари без никакви документални следи. "Хавала" от арабски се означава "прехвърлям".

Числеността на групата е различна в различни моменти, в но периода, фиксиран в обвиненията, които сме повдигнали, числеността е тази за лицата, за които е предявено обвинението, посочи наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

По думите ѝ предстои да се доизяснява участие и на други лица, да се конкретизират обвиненията и да се прецени кои лица точно ще бъдат включени в групата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?