Петима полицаи са арестувани в София за изнудване на търговци

МВР проведе и зрелищна акция срещу крадци

Петима полицаи са арестувани в София за изнудване на търговци

Петима полицаи от Четвърто РПУ в София бяха арестувани в сряда при показна акция заради сигнал за изнудване на търговци. Полицаите са работили в сектор "Икономическа полиция", сред задържаните е и началникът на сектора. Полицаите са били задържани на работните им места пред колегите им.

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов обясни, че става въпрос за събирана такса "спокойствие" от търговци, които имат малки обекти в столичния квартал "Лозенец". Все още няма информация от колко време търговците са били изнудвани.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни пред медиите, че полицаите са се организирали в престъпна група, която изнудвала търговците за дребни такси.

"Явно таксите са станали непосилни (и търговците са се оплакали – б.р.). Тези проблеми трябва да бъдат вкарани в "здравословни рамки", обобщи Гешев. Полицаите са искали различни суми от търговците, дори се е стигало до преговори, като целта била да не се правят проверки.

Акцията е проведена от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, която се бори с корупцията в системата и е на пряко подчинение на вътрешния министър.

По същото време в сряда МВР проведе и зрелищна акция столичния булевард "Васил Левски", при която бяха арестувани трима души заради кражби от автомобили.

Снимка БГНЕС

До ареста се стигнало след преследване, оказана съпротива и катастрофа с няколко патрулни коли.

Споделяне

Още от България