Петима получиха обвинения за убийството на Борис Немцов

Петима получиха обвинения за убийството на Борис Немцов

Руският Следствен комитет съобщи, че повдига обвинения на пет лица за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, който бе застрелян пред Кремъл на 27 февруари, предадоха руските агенции във вторник.

Немцов бе убит няколко дни, преди да оглави опозиционно шествие и да оповести доклад с твърдения за руско военно участие в конфликта в Украйна.

Обвиненията са повдигнати срещу Заур Дадаев, Анзор и Шахид Губашеви, Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, който са в ареста. Според версията на следствието Дадаев е физическият извършител на убийството, а Бахаев е бил информатори на престъпната група и е трябвало да укрие съучастниците си след престъплението. За Ескерханов се твърди, че е проследявал и давал информация за маршрутите на Немцов. Какво е участите на братята Губавеши в поръчковото убийство засега не е ясно.

Като поръчител на убийството обаче се посочва Руслан Мухудинов, който е обявен за международно издирване. Мухудинов е заподозрян, че е използвал фалшив паспорт, за да пътува до Обединените арабски емирства, където се смята, че пребивава понастоящем, отбелязва агенция РИА Новости.

Дадаев, който е служил във военните части на чеченското вътрешно министерство, е главният заподозрян. Той се призна за виновен в началния етап на разследването, а впоследствие се опита да оттегли показанията си.

В самопризнанията си Дадаев заяви, че убил Немцов, защото той оскърбил исляма и лидера на населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения Рамзан Кадиров, съобщиха тогава руски медии, цитирайки разследващите органи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят