Петима приятели от Аржентина загинаха при атаката в Ню Йорк

Петима приятели от Аржентина загинаха при атаката в Ню Йорк

Петима приятели от Аржентина са сред 8-те убити в терористичната атака в Ню Йорк, при който узбекистанецът Сайфуло Саипов връхлетя пешеходци с пикап. Петимата съученици са от колежа по политехника в аржентинския град Росарио са отишли в Ню Йорк, където живее друг техен приятел., за да отпразнуват заедно 30 години от завършването на гимназията.

Разходката им по протежението на река Хъдсън завършва фатално за Ариел, Хернан, Диего, Алехандро и Хернан Феручи. Шестият приятел от групата е ранен при нападението и е приет в болница.

Външното министерство на Аржентина потвърди за смъртта на своите граждани. То съобщи, че в Ню Йорк са пристигнали общо десет бивши съученици да отпразнуват годишнината от завършването на випуска. Аржентинската преса съобщи, че единият от убитите е известният бизнесмен Ариел Ерлих, собственик на стоманодобвина компания, който е платил пътуването на цялата група.

В Росарио бе обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс потвърди в сряда, че белгийска гражданка е сред убитите в Ню Йорк. Той уточни пред агенция Белга, че става дума за жена от град Рулер в провинция Западна Фландрия, която била на екскурзия в Ню Йорк заедно със сестра си и майка си. Други трима белгийци били ранени при нападението - майка, баща и дете от едно семейство, добави министърът.

От външното министерство в Брюксел съобщиха, че сред ранените има още едно белгийско семейство. В памет на жертвите светлините на Световния търговски център огряха в цветовете на американското знаме.

Как е извършено нападението?

Терористичният акт бе извършен на 31 октомври, Денят на Хелоуин.

Комисарят на полицията в Ню Йорк Джеймс O'Нил съобщи:

Малко след 15 ч. местно време във вторник, бял пикап, нает от фирмата Home Depot, се врязва във велосипедисти и пешеходци. След това връхлита училищен автобус, ранявайки две деца и двама възрастни. После нападателят излиза от пикапа, държейки в ръце два предмета, които приличат на пистолети, и заявява "съответстващо на терористична атака". След това нападателят е прострелян в областта на корема от намиращ се наблизо полицай. На мястото са открити пистолет за пейнтбол и пневмотичен пистолет. Движещият се пикап е повалил по пътя си няколко велосипедисти.

Очевидец на име Юджин разказа пред телевизия ЕйБиСи, че е видял пикап, който се движел с пълна скорост по велоалеята, удряйки множество хора. Той твърди, че е чул 9 или10 изстрела. Друг свидетел – Франк- разказа, че е видял човек, тичащ по кръстовището и чул 5 или 6 изстрела. "Видях, че имаше нещо в ръцете си, но не можах да разпозная какво точно", заяви Франк и допълни, че когато полицията е стреляла по нападателя, всички наоколо са се разбягали и е настанала суматоха.

На метри от епицентъра на 9/11

С осем загинали и 15 ранени, атентатът на 31 октомври е смъртоносният в Ню Йорк след 11 септември 2001 г. Нападението стана на метри от кулите- близнаци, които бяха ударени преди 16 години.

Извършителят на атентата е 29-годишен узбекистанец на име Сайфуло Саипов, който е пребивавал законно в САЩ след пристигането си през 2010 г. и е работил като шофьор в "Юбър".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?