Петима са загиналите при взрива на полигон край Архангелск

Причината за инцидента е възпламеняване на изотопни източници на захранване на двигател на ракета

Петима служители на руската държавна атомна корпорация "Росатом" са загинали, а трима са ранени при експлозията на полигона край Архангелск в Русия, която стана на 8 август. Това съобщи ТАСС, като се позова на отдела за връзки с обществеността на комп анията.

На 8 август Министерство на отбраната на Русия съобщи, че при взрива на военен полигон край село Ньонска, близо до Северодвинск са загинали двама души, а други 6 са ранени. Два дни по-късно от "Росатом" обявиха, че загиналите са петима, а още трима са в тежко състояние и са настанени за лечение.

На военния полигон се е тествал реактивен двигател на течно гориво, става ясно от съобщението на "Росатом". Причината за експлозията е възпламеняване на експерименталния двигател, пише ТАСС.

Според неназован военен източник на ТАСС "по стечение на обстоятелствата в момента на възпламеняването служителите на "Росатом" са извършвали проверка на изотопните източници на захранване, разработени за двигателя с течно гориво".

Според руски издания става въпрос за взрив при тест на двигател на ядрена ракета.

Веднага след взрива имаше повишаване на радиацията в областта над пределно допустимите норми. По-късно нивата са се възстановили до обичайните си стойности и вече няма никаква повишена радиация, предаде ТАСС.

Въпреки успокоението на властите жителите на Северодвинск и Архангелск не вярват, че няма повишаване на радиацията и се запасяват с йод, за да се предпазят., съобщи излизащото в Петербург издание "Фонтанка".


Заради инцидента част от Двинския залив е затворена за корабоплаване за месец. Причината е попадане на горивото във водата.

В отделни интервюта за "Ройтерс" двама базирани в САЩ експерти допускат, че има вероятност взривилата се ракета да е ядрена. Аргументът им е, че експлозия на реактивен двигател на течно гориво не би се отделила радиация.

"Знаем, че руснаците работят по някакъв вид ядрено задвижване на крилата ракета", обяснява Анкит Панда, изследовател от Федерацията на американските учени. Агенцията отбелязва, че се има предвид ракетата 9М730 "Буревестник", обозначена от НАТО като SSC-X-9 Skyfall.

Според Джефри Люис, директор на Програмата за неразпространение на ядрени оръжия към Института за международни изследвания в Мидълбъри сателитни снимки и други данни сочат, че в базата край Ньонокса е бил преместен обект за тестове на крилата ракета.

Освен това корабът "Серебрянка", който се използва за събиране на радиоактивни отпадъци след подобни тестове, е бил в Бяло море в деня на инцидента. "Нямате нужда от този кораб за конвенционални тестове", смята той.

Високопоставен служител от екипа на президента Доналд Тръмп, пожелал да запази анонимност, отказва да потвърди или отрече подобен сценарий, но казва, че е скептичен за версията на руските власти.

Руското посолство в САЩ също отказва коментар.

Същевременно според Борис Жуйков от Института за ядрени изследвания към Руската академия на науките "изотопни източници се използват повсеместно в космически апарати".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа