Петима украински военни убити в Източна Украйна въпреки примирието

Пет украински военни бяха убити, а 7 ранени в източната част на страната през последните 24 часа въпреки влязлото в сила прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като цитира украинския военен говорител Андрий Лисенко.

Това е най-тежката равносметка от 9 декември насам, когато влезе в сила ново споразумение за прекратяване на огъня в източната проруска сепаратистка част на страната. Тази нова вълна на насилие се случва няколко часа преди предвидената за петък видеоконферентна връзка между Киев и проруските сепаратисти, по време на която те ще договорят дата за продължаването на мирните преговори.

Същевременно детският фонд на ООН УНИЦЕФ съобщи, че над 1,7 милиона деца са засегнати от кризата в Източна Украйна и живеят там при много сложни условия. В зоната на боевете в Донецка област са затворени близо 190 училища, като много от тях са разрушени или повредени от стрелбата.

Детският фонд на ООН призова за оказване на спешна помощ за 600 000 украински деца и техните семейства, като за това ще са необходими 32,4 милиона долара.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?