Петима вицепремиери и всяка партия със свой човек в министерствата

Гроздан Караджов – регионален министър и вице от ИТН

снимка: БГНЕС, архив

В коалиционното споразумение се правят последни корекции. Очаква се в бъдещото управление да има петима вицепремиери, а не както се предвиждаше доскоро – четирима. Освен това не само "Продължаваме промяната" като мандатоносител, но и всяка от останалите формации ще има съветници във всяко министерство, за да се избегне "партиен феодализъм".

Това се разбра от думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред журналисти в парламента. Той изрази надежда, че финалният текст на споразумението ще е готов до края на деня, за да могат ръководствата на останалите три формации да го прегледат и да одобрят подписването му "утре или вдругиден".

"Корекции има в общото споразумение. Знаете, че юристите искат всичко да изпишат по-много конкретен начин. Не сме мислили как точно ще се подпише коалиционното споразумение - дали поотделно с всяка партия или всички на една маса. В момента искаме да го затворим, за да минат текстовете през органите на другите партии за одобрение. Всяка партия има вицепремиер, плюс вицепремиер по ефективно управление, така че вицепремиерите ще са петима. Надявам се да подпишем споразумението преди края на седмицата", каза Василев.

Как ще се подписва споразумението?

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов обаче посочи, че споразумението ще бъде подписвано отделно от всяка от формациите с ПП по идея на формацията му. "Това отразява факта, че ние даваме подкрепа на мандатоносителя "Продължаваме промяната". Те са положили усилия за подкрепа и от други политически сили, така че да се получи необходимата бройка. Това е конструкция, която да отрази логиката на израстване на това мнозинство", каза той.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви, че "от мандатоносителя знаем, че подписването е поотделно". "Ако се стигне до общо подписване, за нас е по-добре – лидерска среща, да седнем всички и да изчистим спорните въпроси. До този момент няма покана за общо подписване, били сме канени за отделно подписване, ако има промяна, за нас би било още по-добре", добави тя.

По неофициална информация самият проект на споразумение действително предвижда лидерите на отделните формации да не полагат подписите си на една страница, а вместо това всеки от председателите ще подпише еднотипно "волеизявление за присъединяване" към споразумението.

Има обаче и още един любопитен момент около коалиционното споразумение и подписването му – документът предвижда подписът си под него да положи и шоуменът Слави Трифонов, който обаче избягва да се появява публично.

Гроздан Караджов ще е регионален министър и вицепрмеиер от ИТН

Иначе "Продължаваме промяната" (ПП) получава две вицепремиерски места, а БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" – по едно. Повечето имена на бъдещите министри също вече са ясни, макари и неофициално.

Още първоначалната идея предвиждаше всяка от формациите в бъдещото управление да има вицепремиер, но от "Има такъв народ" известно време не даваха съгласие да има техен представител сред заместниците на министър-председателя. Преди ден обаче бъдещите мандатоносители от ПП обявиха, че "всяка партия ще получи свой вицепремиер"- т.е. вице ще има и от формацията на Слави Трифонов. В настоящия проект за споразумение между бъдещите коалиционни партньори е предвидено ИТН да има вицепремиер и министър на регионалното развитие. По неофициална информация този пост ще иде при бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който беше кандидат за министър и в един от нереализираните кабинети на ИТН през лятото. От дни името на Караджов се спряга за регионален министър, но сега очакванията са да бъде и вицепремиер.

За това, че ИТН все пак ще има вице потвърди пред журналисти и Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов, но отказа да каже кой ще е и за какво ще отговаря. "Ще научите, когато подпишем всичко. Конкретиката ще я видите във финалния вариант", каза Каримански и добави, че финалният вариант на споразумение все още не е готов.

Идеята за вицепремиер и министър на регионалното развитие обаче не е бил първият вариант за вице от ИТН. В един от предишните проекти за споразумение е било предвидено формацията да има вицепремиер и министър на външните работи. Тази идея обаче е отпаднала. Все пак обаче външният министър ще е от квотата на партията, която получава и спортното министерство, както и това на енергетиката.

За външен министър се спрягат две имена. Едното е на 30-годишната Павела Митова, която беше депутат в предишния парламент, но на изборите на 14 ноември остана извън Народното събрание. Другото е на Димитър Гърдев, който в предишния парламент беше председател на външната комисия и повдигна публично въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков, който по онова време още беше служебен министър. Преди ден се разбра, че в биографията си Гърдев пише, че е бил "съветник в комисиите AFET и SEDE" в Европарламента, но всъщност е бил сътрудник в София на евродепутата Елена Йончева. 

За енергиен министър се спряга името на Александър Николов, който бе заместник на сегашния служебен министър Андрей Живков, но бе отстранен от Янев без мотиви, след като ИТН го предложи за министър в своя проектокабинет.

Гроздан Караджов и Александър Николов не са членове на ИТН и очакванията именно те да станат министри от квотата на партията е предизвикало напрежение в парламентарната група на формацията.

Предложението на партията за спортен министър ще е Радостин Василев, който в момента е депутат от формацията на Трифонов.

Останалите вицепремиери

Двете са вицета на ПП и имената им са ясни - това ще са Асен Василев, който ще е и министър на финансите, и Калина Константинова, която ще е заместник министър-председател на ефективното управление.

"Да, аз съм кандидатът на "Продължаваме промяната" за този пост. Но всичко това би било редно да получа покана след подписване на коалиционното споразумение от всички коалиционни партньори", каза Константинова пред журналисти.

Промяна няма и при ДБ. Както се говори от дни, формацията получава вицепремиер и министър по околната среда. В проекта е предвидено БСП все пак да има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Преди дни неофициално се говореше, че социалистите все пак може да имат вицепремиер на социалната политика, а икономиката и индустрията да остане само в министерство. В сегашния вариант обаче за БСП остава вице по икономиката като за поста се спряга лидерът на партията Корнелия Нинова, която нито отрича, нито потвърждава. От дни тя единствено отрича първоначалната неофициална информация, че въпросното министерство ще се казва "на държавните предприятия".

"Никога не сме обсъждали министерство на държавните предприятия, това беше фалшива новина или лоша интерпретация. Винаги сме говорили за министерство на икономиката и индустрията", повтори отново Нинова пред журналисти в сряда.

Лидерът на БСП в оставка продължава да твърди, че в партията не са обсъждани имената на министрите от тяхната квота. Партията получава социалното министерство, това на земеделието, както и това на туризма. И въпреки заявките на Нинова, от дни се говори, че или Ирена Анастасова или Георги Гьоков ще поеме социалното министерство, а Христо Проданов се спряга като министър на туризма. За земеделски министър се спрягат Стефан Бурджев и бившия евродепутат Момчил Неков, който стана известен като "любимец 15" защото през 2014 г. бе избран за евродепутат благодарение на феномена 15/15 – номерът му в листата съвпадаше с този на партията и избирателите гласуваха с преференция за него. Обсъжда се и вариант Неков да поеме държавен фонд "Земеделие".

"Имената на министрите ни са ни известни, но е добре е да изчакаме мандатоносителите да обявят структурата", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов по повод кандидатите за министри от квотата на формацията.

Вицепремиер и министър на околната среда от квотата на ДБ най-вероятно ще е Борислав Сандов от "Зелено движение". Преди ден Сандов призна, че ще бъде номиниран за поста.

Другите две министерства за ДБ са на правосъдието и на електронното управление. Очаква се Божидар Божанов да е министър на електронното управление, а Надежда Йорданова – на правосъдието.

По-късно в сряда пред бТВ Христо Иванов призна, че именно тези три имена се обсъждат за министри от формацията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?