Бедствие в Централна Европа

Петима загинали, хиляди евакуирани при наводненията в Чехия

Драматични наводнения в Германия, жертви и в Австрия и Швейцария

Прага и река Вълтава

Петима са загинали, неколцина - изчезнали, а хиляди са евакуирани от властите в Чехия поради наводненията, предизвикани от проливните дъждове, съобщиха в понеделник чешките спасителни служби, цитирани от осведомителните агенции.

До момента сме регистрирали пет жертви в цялата страна, заяви за АФП Степанка Затлукалова, говорителка на полицията.

Чешкото правителство въведе снощи извънредно положение почти в цялата западна част от страната. Ще направим всичко, за да защитим живота и здравето на хората, увери премиерът на страната и обеща незабавно да бъдат отпуснати 300 милиона крони (11,7 милиона евро) за възстановяване на региона.

Мъж и жена загинаха вчера при срутване на вилата им край Прага. Телата на други двама души бяха открити в Северна Чехия. Осемдесет и двегодишен мъж се удави край Бенешов на 40 км южно от столицата. Най-малко четирима души са в неизвестност.

Близо 2700 жители на страната са били принудени да напуснат домовете си през последните часове; половината евакуирани са от региона около Прага, други - в градовете Усти над Лабем и Дечин, където придошлите води на река Лабе, излязла от руслото, заливат улиците.

Днес е затворен за туристи прочутият Карлов мост в чешката столица, архитектурен паметник от 14 век. Там дежурят само пожарникари. Повечето райони в центъра на града са защитени с модерни водонепроницаеми заграждения и диги от чували с пясък.

Според аварийните екипи обаче не достигат помпи и се очаква доставка от други области.

Хиляди домакинства все още нямаха ток тази сутрин, информира електрокомпанията ЧЕЗ.

Армията мобилизира за борба с бедствието към 2000 военнослужещи, 300 от тях действат в Прага. Цели отсечки от метрото в града са затворени още вчера; прекъснати са пътища и ж. п. линии в пострадалия регион. Отменени са занятията в училищата и висшите учебни заведения. Частично са евакуирани животните от столичния зоопарк - извозването им започна, още щом водите на Вълтава преляха над защитната стена.

Във връзка с усложнената обстановка в Чешката република, а и в останалите страни от Централна Европа, засегнати от наводненията, българското външно министерство препоръчва на българските граждани, които планират да пътуват в този регион, да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

В Германия се влошава положението в южната и източната част на страната. В баварския град Пасау при австрийската граница, където се сливат реките Дунав, Ин и Илц, са надминати рекордите от големите наводнения през 2002 и 1954 г. след като равнището на реките надхвърли 12 метра. Армията се включи в спасителните операции. В действие са близо 700 спасители, към които се присъединиха около 200 войници.

В източната германска провинция Саксония при границата с Чехия и Полша стотици полицаи са мобилизирани с кораби, чували пясък и кран.

Германската канцлерка Ангела Меркел предвижда да посети бедстващите райони утре, посочва Франс прес, като се позовава на говорител на правителството.

В Австрия общо двама души загинаха при наводненията, а двама души са в неизвестност. Стотици жители на района на Залцбург и около 300 от северния град Мелк бяха евакуирани.

Австрийските власти решиха да прекратят корабоплаването из целия австрийски участък на река Дунав, простиращ се на 350 километра, след като нивото на водата премина 90 сантиметра над безопасното ниво за плаване, посочва ДПА.

Според властите реките Дунав и Ин може да достигнат и дори да надхвърлят нивата от 2002 г., когато наводненията нанесоха щети за около 7,5 милиарда евро.

В Унгария кметът на Будапеща обяви тревога за наводнение, тъй като в петък или събота се очаква река Дунав да излезе от руслото си. През август 2002 г. равнището на Дунава в Будапеща достигна 8,49 метра.

Една жертва на наводненията има и в Швейцария, посочва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?