Петимата кандидати за завода за боклука на София ще разясняват офертите си

Петимата кандидати за завода за боклука на София ще трябва да дадат обяснения относно ценовите си оферти. Това реши комисията по оценка на предложенията, съобщиха от Столична община.

 

Фирмите ще разполагат с пет дни да дадат отговор на поставените им въпроси, считано от 1 април, е посочено в съобщението на общината.

 

В офертите на всички участници комисията е открила несъответствия. Кандидатите ще трябва да дадат разяснения за спецификации, машини и допълнителна обосновка.

 

Изборът на изпълнител на най-голямата поръчка по европейските фондове за този програмен период е изключително заплетен, като фаворитът остава неясен за момента.

 

До отварянето на ценовите оферти бяха допуснати петима от 11 кандидати. Това са консорциум “Садината 2012” - “Хохтийф” и “ПСТ Холдинг” на Васил Божков, консорциум “ВСМ-СПХ” - ВСМ, Испания, и Строително-предприемачески холдинг (СПХ) на Георги Георгиев, консорциум между италианската “Еурека” и “Главболгарстрой” на Симеон Пешов, гръцките “Актор-Хелектор” и германско-българското обединение “Егерсман – Микс констръкшън”.

 

След отварянето на ценовите оферти като фаворити се сочеха консорциума “ВСМ-СПХ” и този между “Еурека” и “Главболгарстрой”. Неофициално обаче се твърди, че всеки един от кандидатите може да се окаже победител.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща строителят да е ясен до края на март, но вече е ясно, че и този срок няма да бъде спазен заради оспорваната надпревара.

 

Бъдещият победител се избира по-сложна формула, в който влизат техническата оценка, цената за построяването на завода и цената за преработка на тон отпадък, която има най-голяма тежест в общата оценка.

 

Заводът за боклука е най-голямата поръчка, финансирана от еврофондовете, като прогнозната ѝ стойност е 166 млн. лв. без ДДС. Заводът трябва да бъде построен най-късно до края на 2014 г., в противен случай губим парите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?