Петимата лидери на Реформаторския блок ще договарят единен председател

Коалицията отваря листите си за "Протестна мрежа"

Петимата лидери на Реформаторския блок ще договарят единен председател

Избор на единен лидер на Реформаторския блок (РБ) и отваряне на коалицията към гражданското общество и най-вече към "Протестна мрежа" ще обсъждат на среща в сряда председателите на петте партии от Блока.

 

"Другата цел на такава среща е консолидация, тъй като си разменихме тежки реплики", обясниха реформатори. Оптимистичният сценарий е решението за избор на единен лидер да стане още преди изборите на 5 октомври, коментираха пред Mediapool представители на РБ.

В понеделник на заседанието на Блока, продължило повече от 8 часа, лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на РБ с мотива, че наличието на обща политическа воля на РБ е под въпрос "за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание", че "общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията", както и че "Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства".

 

Радан Кънев хвърли камък в блатото и с констатацията, че се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение на РБ, който се контролира от лидера на ГЕРБ. "Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции", посочи Радан Кънев.

 

Този радикален ход бе предшестван от засилване на напрежението между партиите в РБ, вътрешни интриги и опити за доказване на "надмощие". ДСБ не бяха съгласни и с това, че лидерите на ДБГ и СДС Меглена Кунева и Божидар Лукарски са представили от името на блока ревизирана негова позиция в подкрепа на актуализацията на държавния бюджет по време на консултациите при президента миналия петък. Действията на ДБГ и СДС да изолират ДСБ се засилиха след евроизборите, а представители на партията на Кунева открито недоволстваха, че ДСБ се опитва да доминира коалицията.

 

Тези проблеми биха могли да бъдат решени при единно ръководство и лидер на РБ, за какъвто преди два месеца настояваха от ДБГ, но напоследък се отказаха от тази идея. Сега блокът се управлява от двата съвета.

Ръководството ДБГ потвърди след свое заседание във вторник, че стои зад тази цел и ще продължава да работи за единството на Реформаторския блок. "Съгласно Учредителното споразумение пътят на блока е превръщането му в единен политически субект и "Движение България на гражданите" стои зад тази цел. Общите цели пред блока са очертани в 12-те начала в Учредителното споразумение и ние продължаваме да се ръководим от тях. Приемането на поста говорител е най-близката стъпка до лидерството на блока. Отказването от тази отговорност е лично решение", пише в документа, приет от ръководството на партията на Кунева.

На заседание на Изпълнителния и Гражданския съвет на блока във вторник не е излъчена работна група, която да промени Учредителното споразумение, като най-вероятно ще се въведе фигурата на председателя. Очаква се, обаче това предложение да се приеме след срещата на председателите в сряда. По неофициална информация от квотата на ДСБ в работната група ще влезе Радан Кънев, а от ДБГ – Йонко Грозев.

Друга идея, която се подкрепя от по-голямата част в РБ, е по-сериозно отваряне към гражданското общество. "Ние имаме граждански съвет, но само част от него ще влезе в листите. Очакването ни е ръководствата да решат, че ще поканим още представители на обществото. Такъв добър пример са Протестна мрежа", заявиха реформатори. Според тях няколко места в листите за предсрочните избори могат да бъдат отстъпени на протестиращите, но не повече от едно - две ще бъдат избираеми.

Междувременно все още не е ясно дали останалите партии в РБ ще възприемат предложението на ДБГ след изборите да се проведе вътрешен референдум дали коалицията да си сътрудничи с ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България