Петиция настоява парламентарните репортери да имат достъп до депутатите

Петиция настоява парламентарните репортери да имат достъп до депутатите

Онлайн петиция настоява да отпаднат ограниченията за придвижване на журналисти в новата сграда на Народното събрание – бившия Партиен дом, където работят депутатите от началото на септември. След преместването на пленарната зала представителите на медиите нямат достъп до народните представители и са изолирани в отделен коридор.

На няколко места в бившия партиен дом са поставени турникети, през които могат да минават само депутати и служители на парламента. Те дори влизат в сградата през различни входове. Така единственият начин журналисти да разговарят с депутати и да им задават въпроси са пресконференците.

Не липсват и технически пречки пред това журналистите да изпълняват задълженията си. Те могат да гледат какво става в пленарната зала единствено през монитори, които обаче често прекъсват.

В старата сграда, преди пандемията от коронавируса, представителите на медиите имаха свободен достъп до кулоарите, в които се придвижваха и депутатите. Така можеха да спрат всекиго и да поискат информация или позиция по всяка политическа тема.

"Наред с множеството технически проблеми, все още няма отговор КОЙ и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и КОЙ нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши, от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси? Така ли се гарантира свободата на словото, г-жо Караянчева и г-н Борисов? Защо четвъртата власт е натикана в приземния етаж на бившия Партиен дом?", пише в петицията.

В нея се посочва още, че обществото има крещяща нужда да бъде информирано точно и коректно, както и репортерите да задават въпроси на депутатите.

Още в първия ден, в който депутатите заседаваха в партийния дом, Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с позиция, в която осъжда решението на ръководството на парламента в новата сграда на Народното събрание журналистите да нямат достъп до депутатите.

"Сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава", посочиха тогава от организацията.  

Споделяне

Още от България