Петиция с над 17 000 подписа иска оставката на здравния министър заради детската болница

Граждани искат от кабинета отмяна на договора за изграждането й върху стар строеж

Петиция с над 17 000 подписа иска оставката на здравния министър заради детската болница

Петиция със 17 684 подписа с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и отмяна на договора за доизграждането на Националната педиатрична болница върху изоставения десетилетия строеж в двора на Александровска болница внесоха активисти в Министерския съвет в понеделник. Петицията е подкрепена от лекари, архитекти, родители, граждани и организации от цялата страна. Те са срещу това новата детска болница да бъде вдигната върху пустеещата десетилетия бетонна конструкция.

Авторите на петицията дават пример с взривената в неделя недовършена сграда на ИПК "Родина", която е строена по същото време като някогашната сграда на института по педиатрия в двора на Александровска болница. В единия случай обаче сградата на ИПК се събаря заради конструктивни и функционални дефекти, а другата сграда е напът да се превърне в черна дупка за милиони левове от данъците българските граждани.

Проектът за детската болница беше обект на съдебни спорове и изкара на протест родители, архитекти и част от педиатричната общност.

След като съдът даде зелена светлина на МЗ да завърши търга за проектирането и строителството но датската болница, ведомството сключи договор с класирания на първо място консорциум на "Главболгарстрой" и няколко нейни дъщерни дружества.

Подписването на договора съвпадна с извънредното положение и въпреки критиките към проекта от страна на архитекти и педиатри. Те предупреждаваха за това, че заданието не гарантира изграждането на безопасна и отговаряща на съвременните потребности и изисквания педиатрична болница.

Аргументите срещу доизграждането на болницата върху стария строеж са основно в две посоки – от гледна точка на безопасността и функционалността на конструкцията и от гледна точка на медицинските потребности.

Камарата на архитектите от самото начало е против процедурата, която позволява строителят да диктува на проектанта условията и са убедени, че това ще доведе до компромис с качеството. Освен това според архитектите са заложени минимални изисквания за качество и безопасност в документацията на поръчката, което поставя в риск живота и здравето на децата.

Съображенията на част от педиатричната общност пък са насочени към това, че в проекта на МЗ за новата детска болница липсват основни клиники и отделения, в някои от предвидените пък са заложени по-малък брой легла от нужното или липсват пространства за учене, контакти с близките и др.

При сключването на договора от МЗ казаха, че сформират работна комисия от действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

В следващата година ще се прави допълнително конструктивно обследване на строежа, като изпълнителят трябва да изготви и  проект на новата болница.

Авторите на петицията са възмутени, че МЗ пристъпи към подписване на договора за близо 100 млн. лева и по този начин ангажира значителен публичен ресурс без да даде ясни отговори защо се инвестира в потенциално опасен строеж, който може да се окаже, че струва повече и ще отнеме повече време от изграждането на изцяло нова детска болница. Сега те очакват след като МЗ не е спазило обещанието си за прозрачен процес по вземането на решенията, да видят дали правителството ще поеме отговорност и ще поиска отговори за детското здравеопазване в България. 

Междувременно събирането на подписи продължава.

Споделяне

Още по темата

Още от България