Петиция след скандала с тормоз на жени на галавечеря във Великобритания

Петиция след скандала с тормоз на жени на галавечеря във Великобритания

Над 70 000 души се подписаха под петиция с искане британското правителство да подобри законовата защита на жените от сексуални посегателства на работното им място. Поводът е скандал с масов тормоз по време на благотворителна вечеря, в която участвали богати бизнесмени, предаде ДПА.

Автор на петицията е защитничката на правата на жените Софи Йейтс Лу. Тя заяви, че е била шокирана, когато разбрала, че организацията "Клуб на президентите" (организаторът на вечерята) не носи никаква правна отговорност за масовите случаи на опипване и тормоз над жените от обслужващия персонал по време на благотворителна галавечеря, на която присъствали само мъже.

Благотворителната организация вчера обяви, че прекратява съществуването си. Решението бе взето след публикация на журналистката под прикритие на вестник "Файненшъл таймс" Мадисън Меридж, предизвикала възмущение сред политици от опозицията, водещи фигури от деловите среди и много депутати от Консервативната партия на премиера Тереза Мей.

"На всички жени (от обслужващия персонал) било казано да носят оскъдно черно облекло, еднакво бельо и високи токчета. На партито след вечерята много от служителките от обслужващия персонал - някои от които били студентки, дошли за допълнителен доход - били опипвани, подложени на сексуален тормоз и им били отправени неприлични предложения", написа Меридж.

В подписката на Йейтс Лу се иска министърът на вътрешните работи Амбър Ръд да възстанови действието на законова мярка, предвиждаща защита за жените от сексуален тормоз от страна на клиенти, както и от страна на работодатели и колеги.

"Подобно на тези жени и аз съм била подлагана на нежелани подмятания и сексуални домогвания на работното си място", посочи тя.

"Подобно на толкова много други жени и аз не съм съобщавала на своя работодател за случая, защото съм се опасявала, че това няма има никакви последствия и единствено ще ме злепостави на работното място."

Кабинетът на Мей порица държавния министър и депутат от Консервативната партия Надхим Захауи, който е бил сред около 300-те мъже, присъствали на галавечерята, съобщи Би Би Си.

В Туитър Захауи заяви, че е останал само за малко на вечерята и че "категорично осъжда подобно поведение".

 

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е "истински ужасена" от съобщенията за сексуален тормоз по време на благотворителна галавечеря в Лондон и че е нужна още работа за справяне с третирането на жените като предмети, предаде Ройтерс.


"Бях истински ужасена, когато прочетох това съобщение", заяви в Давос Мей пред телевизия "Блумбърг". "Мислех, че подобно третиране на жените като предмети е останало в миналото. За жалост, това събитие показва, че имаме още много работа за вършене."

Мей заяви, че планира да отстоява позиция, която да гарантира, че жените ще бъдат уважавани и третирани равнопоставено.

Тя обаче изрази подкрепа за Надхим Захауи, държавен министър в министерството на образованието, който беше подложен на критики, след като се разбра, че е бил на вечерята.

"Доколкото знам, Надхим се е почувствал неудобно от случилото се на вечерята и поради тази причина си е и тръгнал", каза Мей.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?